Maria Hemström Hemmingsson blir Arbetsförmedlingens generaldirektör

Publicerad: 2024-02-02

Maria Hemström Hemmingsson blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen meddelade regeringen fredag den 2 februari. Hon kommer närmast från en post som generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och Arbetsförmedlingens tillträdande generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson

Lång erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor

– Regeringen har sökt efter en person som kan ta sig an det viktiga arbetet att effektivisera Arbetsförmedlingen, sa arbetsmarknadsminister Johan Pehrson vid en presskonferens fredagen den 2 februari när Arbetsförmedlingens nya generaldirektör presenterades.

– Maria har en lång erfarenhet av att arbeta med arbetsmarknadsfrågor och att leda myndigheter. Det här är viktiga erfarenheter att ha med sig i sin nya roll, säger Johan Pehrson.

Maria Hemström Hemmingsson har tidigare arbetat som forskare, departementsråd, huvudsekreterare i Delegationen för jämställdhet i arbetslivet och varit generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen och tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan.

– Jag är väldigt glad för förtroendet att leda Arbetsförmedlingen framåt, inte för att det är enkelt utan för att det är viktigt. Jag ser fram emot att arbeta med det här, säger Maria Hemström Hemmingsson, tillträdande generaldirektör.

Tillträder 1 mars

Maria Hemström Hemmingsson börjar på sitt nya uppdrag på Arbetsförmedlingen den 1 mars. Det är samma dag som vikarierande generaldirektör Lars Lööw börjar sitt nya jobb som generaldirektör för Arbetsmiljöverket.