Ny lista: Här finns jobben de närmaste åren

Publicerad: 2024-09-27

Hälso- och sjukvård, pedagogik, teknik och it är exempel på områden där möjligheter till arbete är stora nu och framöver. Det visar Arbetsförmedlingens senaste yrkesbarometer.

I Arbetsförmedlingens uppdaterade yrkesbarometer hittar du information om möjligheter till arbete för cirka 170 yrken. Yrken med stora möjligheter är bland annat arbetsterapeuter, mjukvaru- och systemutvecklare, ingenjörer, CNC-operatörer, undersköterskor inom hemtjänst och kockar.

– Utbildning är nyckeln till jobb. Det finns många yrken som kräver kompetenser vilka arbetsgivare idag upplever svåra att rekrytera till. Det är därför viktigt att du gör ett väl underbyggt val när det gäller utbildning samtidigt som du också ska välja efter intresse, säger Alva Johansson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Hur kan jag använda yrkesbarometern i jobbsökandet?

– I tjänsten Hitta yrken på Arbetsförmedlingens webbplats kan du läsa mer om hur möjligheterna till arbete ser ut för olika yrken och hur det skiljer sig mellan länen. Det är både en nulägesbedömning och en prognos hur efterfrågan på arbetskraft förväntas utvecklas på fem års sikt.

Till Hitta yrken

Hur ska jag ”säkra upp” mitt utbildningsval nu när AI gör att en del yrken försvinner?

– AI påverkar yrken på olika sätt. Det är viktigt att tänka på att yrken inte försvinner däremot förändras många arbetsuppgifter. Vissa försvinner medan andra tillkommer. Att ha förmågan att vilja lära nytt är en kompetens i sig. Kunskap om hur AI påverkar mitt yrkesområde är viktigt att fånga upp, det är vi människor som styr hur AI kommer att kunna stödja oss i arbetet.

Hur tror du att arbetslösheten kommer att förändras?

– Vi ser att arbetslösheten fortsätter att öka något under resten av året och en bit in på 2025 men sedan förutspår vi att det kommer att vända i takt med att konjunkturen förbättras.

Vad är det som främst kommer att påverka arbetslösheten framöver?

– Det är den svaga konjunkturen som leder till en svagare efterfrågan av bland annat varor och tjänster. I samband med det svagare ekonomiska läget byggs det också mindre och vissa delar av industrin har mattats av. Vi ser att antalet lediga platser minskar samtidigt som antalet varslade ökar vilket resulterar i fler arbetslösa.

Varför skiljer sig arbetslösheten åt mellan norra och södra Sverige?

– Lågkonjunkturen har påverkat arbetsmarknaden i hela landet, men särskilt i södra Sverige, i synnerhet i storstadsregionerna. Det är en följd av att höjda räntor har en större påverkan när bostads- och lokalpriser är högre. Det beror också på att de branscher som är särskilt exponerade i denna konjunkturförsvagning, såsom sällanköpshandeln, är större i söder än i norr. Samtidigt har omfattande investeringar i den gröna ekonomin skett i norra Sverige vilket bidrar till att skapa arbetstillfällen.