Så hittar du jobb på annan ort

Publicerad: 2024-09-05

Svårt att få jobb på hemorten? Tillgången på lediga jobb varierar stort mellan olika delar av landet. Därför kan möjligheterna att få en anställning bli större om du utökar ditt sökområde. Här är tio tips som kan hjälpa dig hitta jobb på annan ort.

Bredda ditt sökande i Platsbanken

Hittar du inga jobb på din hemort i Platsbanken så tänk på att du enkelt kan bredda ditt sökande geografiskt. I Platsbanken kan du själv söka fritt på orter och yrken. Dessutom kan du skapa en bevakning på din sökning och få tips om lediga jobb på en eller flera orter som du fått upp ögonen för via mejl.

Jobben i hela sverige i Platsbanken

Få koll på yrken

Hittar du lediga jobb på annan ort som intresserar dig och som du vill veta mer om? Då kan du få reda på det mesta du undrar över på vår webbsida hitta yrken. Här söker du enkelt fram information om olika yrken, får koll på arbetsuppgifter, lönenivåer, hur möjligheterna till arbete ser ut och mycket mer.

Hitta yrken

Hitta distansarbete

Flera arbetsgivare erbjuder distansarbete, ibland kombinerat med några dagar då du ska befinna dig på arbetsplatsen. Om arbetsgivaren har ett upplägg som passar dig, kan du jobba hemifrån heltid eller kombinerat med några dagars jobbpendling utan att behöva flytta till en annan ort. Om du filtrerar på ”Möjlighet till distansarbete” när du söker i Platsbanken eller går direkt till länken nedan hittar du jobbannonser som erbjuder sådana möjligheter.

Jobb som erbjuder distansarbete

Jobba i norra Sverige

Norra Sverige skriker efter arbetskraft nu. Behovet finns inom alla områden, som restaurang, butik, vård, undervisning, it och transport. Och måste du resa långt till anställningsintervjun kan du som är inskriven på Arbetsförmedlingen få ersättning för resa och boende.

Så hittar du jobb i norra Sverige

Undersök orten noga

Det är såklart ett stort beslut att flytta för jobb. Gör en grundlig research om den nya staden eller orten. Ta reda på möjligheterna till exempelvis boende, skolor fritidsaktiviteter och annat som är viktigt för dig. Du kan också kolla på den aktuella kommunens hemsida om de erbjuder inflyttar- eller medflyttarservice. Andra knep kan vara att gå med i lokala facebookgrupper för att få tips och kontakter.

Nätverka med arbetsgivare

Var proaktiv och kontakta företag på orten direkt, även om de inte annonserar ut några lediga tjänster. Nätverka genom att delta i branschspecifika forum, evenemang och sociala medier för att skapa kontakter i lokalsamhället. Om du redan har kontakter i området, använd dem för att få tips och rekommendationer.

Gå en arbetsmarknadsutbildning

Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsmarknadsutbildningar på många orter i landet som är specifikt inriktade på branscher med brist på arbetskraft. Dessa utbildningar kan vara en väg in till jobb på en ny ort. Arbetsförmedlingen beslutar om en utbildning kan vara aktuell för dig.

Hitta arbetsmarknadsutbildningar

Skapa en kompetensprofil

Skapa en jobbsökarprofil i Arbetsförmedlingens kandidatbank och öka dina chanser att få ett jobb. Bygg upp profilen med vilka slags jobb du söker, dina kompetenser, erfarenheter, utbildning med mera. Var tydlig med att du också att du är beredd att ta jobb på annan ort.

Skapa en kompetensprofil

Ha koll på rekryteringsträffar

Arbetsförmedlingen organiserar rekryteringsträffar, utbildningsträffar både online och på plats, där du kan träffa arbetsgivare och utbildare från olika delar av landet. Dessa event kan ge dig direktkontakt med arbetsgivare på den ort du vill flytta till. På sajten Alla mässor kan du också själv söka fram ett stort antal jobbmässor runtom i landet.

Aktiviteter och studiebesök

Jobbmässor på Alla Mässor (allamassor.se)

Ersättning för resa och boende

Om du ska på anställningsintervju långt hemifrån kan du få ersättning för resa och boende. Arbetsförmedlingen erbjuder i vissa fall ersättning för resa och boende när du ska på jobbintervju längre bort än normalt dagpendlingsavstånd. Ta kontakt med Arbetsförmedlingen i god tid före resan för att ansöka om ersättning.

Ersättning för resekostnader