Nystartsjobb öppnade dörren till läraryrket för Grace

Publicerad: 2024-04-11

Nystartsjobb ger dig som varit arbetslös länge eller varit borta från arbetslivet en chans att börja om. För Grace Alsaaty, som kom till Sverige och Ronneby från krigets Syrien 2014, blev nystartsjobb nyckeln som öppnade dörren till ett efterlängtat arbete.

När Grace Alsaaty kom till Sverige hade hon precis avslutat en fyraårig universitetsutbildning i matematik och statistik i Syrien och kunde engelska och arabiska. Däremot hade hon inte hunnit jobba efter studierna, så cv:t var ganska tunt på erfarenheter. Det blev ett nej som svar på varje ansökan Grace skickade.

– Jag bestämde mig för att inte ge upp utan fortsatte kämpa. Jag lärde mig svenska via Youtube och jag tog körkort för att öka mina jobbchanser, berättar Grace.

Fick kontakt med kommunen

Men utan erfarenhet och kontakter gick det väldigt trögt. Efter ytterligare några månader som arbetssökande fick hon kontakt med arbetsmarknadsenheten i Ronneby kommun. Det är den enhet som samordnar nystartsjobb.

Bara ett par dagar efter mötet öppnades en möjlighet för Grace att arbeta som resursperson på Sfi i kommunen genom nystartsjobb. Grace hade egentligen ingen erfarenhet från läraryrket men skolan löste det så att hon kunde gå in som ett stöd i klassrummet till den behöriga läraren

Testa om du har rätt till nystartsjobb

– Nystartsjobb blev min chans att få visa vem jag är och vad jag kan bidra med. Jag sökte väldigt många jobb i hela landet, men utan kontakter och arbetslivserfarenhet är det mycket svårt, säger hon.

Utbildar sig parallellt med jobbet

Efter två år i nystartsjobb på Ronnebys vuxenutbildning har Lisa Hjelm erbjudit Grace en fortsatt, riktig anställning. För fast anställning krävs en lärarlegitimation, den utbildningen har Grace påbörjat parallellt med jobbet.

– Vi är mycket nöjda med att vi fått en fantastisk och omtyckt mattelärare och hur vi har använt nystartsjobb. Det gynnar både samhälle och individ när man vågar lyfta blicken och se möjligheterna, säger rektor Lisa Hjelm.

Vad är nystartsjobb?

Med nystartsjobb får du som varit borta från arbetslivet en längre tid en chans att komma tillbaka igen. Den som anställer dig får samtidigt ett bidrag till din lön. Nystartsjobb kan vara antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på hel- eller deltid.

Här hittar du nystartsjobb

Med filtret ”Nystartsjobb” kan du hitta arbetsgivare som söker dig som uppfyller villkoren för anställningsstödet nystartsjobb.

Se alla annonser med nystartsjobb