Nya Hitta yrken - din guide till rätt jobb

Publicerad: 2024-10-16

Vilka yrken håller i längden, vilka ger bäst lön? Eller vill du få guidning till vilket yrke du ska satsa på? Då ska du hälsa på hos nya uppdaterade Hitta yrken.
– Vi vill att Hitta yrken ska vara en port till en spännande värld av intressanta yrken för alla som söker en ny framtid, lättanvänd och inspirerande, säger produktansvarige Joachim Öjeryd.

Följ ditt hjärta så kommer det gå bra, sägs det. Så kan det såklart vara ibland men samtidigt har arbetsmarknaden ett eget liv med trender som kommer och går och det kan vara en fördel att väga in fler aspekter när du funderar över framtida jobb. Då kan nya uppdaterade Hitta yrken på arbetsförmedlingen.se vara en bra kompass för dig.

Joachim Öjeryd, produktägare Hitta yrken på Arbetsförmedlningen

– Hitta yrken är nu mer vägledande, lättanvänd och inspirerande. Den har en enklare navigering, nytt bildspråk och ett personligare tilltal. En tydlig skillnad är också att vi har extra fokus på yrken där det finns gott om jobb, berättar produktansvarige Joachim Öjeryd.

Till Hitta yrken

Välj mellan 328 yrken

Det finns mycket att upptäcka bland de 328 yrken som du kan bekanta dig med i Hitta yrken.

– Du får en snabb introduktion till yrket men kan också enkelt fördjupa dig via kategoriflikar om till exempel lön, arbetsuppgifter, utbildning, förmågor och du kan också få förslag på liknande yrken.

Vill du veta vad yrket som intresserar dig har för framtidsutsikter är det lätt att kolla upp.

– Du kan se i ditt län hur jobbmöjligheterna ser ut inom yrket som intresserar dig. Eller kolla om du har större möjligheter att få jobb inom ditt yrke i en annan del av landet genom att titta på hur det ser ut i flera län.

Förslag på andra yrken

Tycker du att transport, vård, tekniskt arbete eller naturbruk verkar spännande eller vet ungefär vad du är intresserad av. Leta runt bland 21 olika yrkesområden och upptäck vilka yrken som finns att välja mellan. När du hittar ett yrke som gör dig riktigt nyfiken finns också förslag på andra liknande yrken.

– Fastnar du för ett visst yrke kan du gå direkt till jobbannonserna i Platsbanken eller lätt hitta vilka utbildningsvägar som finns för att få den kompetens som behövs för ditt nästa steg i karriären.

Hitta det som passar dig

Är du mer osäker på vad du är ute efter finns också ett test du kan göra för att se vad som kan passa dig. Därtill kan du om du redan har kompetens inom ett yrke göra ett test som ger förslag på andra yrken som kan passa dig med kunnandet du har. Hitta yrken har funnits länge på arbetsförmedlingen.se men ska nu lättare kunna guida dig till ett nytt jobb.

– Vi fortsätter att utveckla portalen med fler möjligheter för dig att kunna hitta rätt och göra ett bra val, säger Joachim Öjeryd.

Mer om nya Hitta yrken

Yrkesbeskrivningarna, just nu 328 till antalet, har fått ny paketering och funktion genom decennierna. I den färska versionen av Hitta yrken presenteras beskrivningarna som förut, tillsammans med löneinformation från SCB, utbildningsinformation och exempelvis var i landet arbetsgivarna finns.

Hitta yrken på Arbetsförmedlingen.se används av landets studie- och yrkesvägledare, arbetssökande, skolelever och arbetsförmedlare, men också av branschorganisationer, utbildningsanordnare och fackförbund.

Till Hitta yrken