Hitta arbete utomlands - stora jobbmöjligheter i Europa

Publicerad: 2023-10-10

Känns jobbsökandet extra tungt just nu? Varför inte fly mörkret och kylan i Sverige för ett jobb på varmare breddgrader? Här är några tips som kan ta dig ut i Europa.

Så hittar du utlandsjobb

Här hittar du utlandsjobben

Det finns många sätt att hitta jobb för dig som vill ut i världen. Du kan söka via internationella platsbanker eller bemanningsföretag, söka tjänster hos svenska myndigheter i utlandet, eller skicka spontanansökan till ett företag du vill jobba på. I Euresportalen får du tillgång till platsannonser som uppdateras i realtid i 31 europeiska länder. Du kan söka jobb utifrån kriterier som land, yrke, typ av kontrakt eller kombinera flera sökkriterier. Här är några exempel på webbplatser där du kan börja leta:

Lediga jobb i Eures-portalen (ec.europa.eu)

Lediga utlandsjobb i Platsbanken

Tänk på att det finns fler möjligheter att skaffa sig internationella erfarenheter. Det kan till exempel vara volontärarbete, ungdomsutbyte olika former av praktik eller att jobba som au pair.

Ta hjälp av en Euresrådgivare

Våra Euresrådgivare hjälper dig gärna när du söker jobb i Europa. Nätverket European Employment Services – Eures – består av specialister på europeisk arbetsmarknad. På Euresportalen kan du registrera dig som arbetssökande, hitta lediga jobb och få information om att jobba utomlands. Om du får problem som rör din anställning när du väl är på plats kan du också få hjälp.

Euresportalen (ec.europa.eu)

Forum på Facebook och Linkedin

I sociala meder finns mängder av sidor och forum som handlar om utlandsjobb. Använd sökfältet och leta runt. På Facebooksidan Eures Sweden kan du prata med Euresrådgivare om utlandsjobb eller att rekrytera från ett annat land. Arbetsförmedlingen har även Linkedinsidor om utlandsjobb.

Eures Sweden (facebook.com)

Arbetsförmedlingens Linkedinsida (linkedin.com)

Eures för jobb och rekrytering i Europa (linkedin.com)

Ekonomiskt stöd för att flytta utomlands

Har du fått ett jobberbjudande kan du även söka ekonomiskt stöd för bosättning och flytt. Eures Targeted Mobility Scheme (TMS) Sverige jobbar med att matcha arbetssökande med arbetsgivare inom EU. Där ingår också mobilitetsserviceinsatser från Eures och flera olika ekonomiska stöd.

Här är stöd för att flytta och jobba utomlands

Delta på Eures jobbmässor

Uppgifter om evenemang kan du hitta via evenemangskalendern på Euresportalen.

Evenemangskalender (ec.europa.eu)

Sök bland utländska organisationer

Lediga tjänster vid nationella och internationella institutioner offentliggörs på deras respektive webbplats.

Internationella jobb (regeringen.se)

Tänk på att du för de flesta jobb inom offentlig förvaltning måste klara tester eller uttagningsprov för att bli upptagen på en förteckning över godkända sökande.

Jobb i EU-institutioner hittar du webbplatsen European Personnel Selection Office (epso.europa.eu)

Specialiserade webbplatser

Sök efter relevanta evenemang eller lediga tjänster för personer med universitets- eller högskoleexamen på specialiserade webbplatser eller genom sökmotorer på internet (till exempel Google och Yahoo), nationella dagstidningar, facktidskrifter (till exempel tidskrifter för karriärrådgivning) och även via karriärrådgivning vid ditt universitet eller din studentförening. Större offentliga bibliotek har vanligen utländska tidningar och publikationer som kommer regelbundet.

Starta företag

Har du funderat på möjligheten att starta ett eget företag i en annan medlemsstat? Då ska du kolla in Europeiska kommissionens nya utbytesprogram Erasmus för unga företagare. Det ger unga företagare möjligheten till utbildning, nätverksbyggande och erfarenhetsutbyte genom praktik i små och medelstora företag i en annan EU-medlemsstat.

Erasmus för unga företagare (erasmus-entrepreneurs.eu)