Få stöd när du går en arbetsmarknadsutbildning

Publicerad: 2023-03-21

Har du blivit beviljad eller är intresserad av att gå en arbetsmarknadsutbildning? Då kan det vara bra att känna till att du kan få individuellt pedagogiskt stöd som hjälper dig att klara av utbildningen.

Två personer arbetar vid en maskin

Du som har särskilda behov kan få ett individuellt anpassat stöd under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Till exempel kan du få hjälp med hur du ska lägga upp dina studier, lära dig olika inlärningsmetoder och få tillgång till olika tekniska hjälpmedel som exempelvis fickminne eller brusreducerande hörlurar.

– Det pedagogiska stödet utgår från varje enskild individs förutsättningar och behov. Deltagaren planerar tillsammans med läraren och specialpedagogen för när och hur stödet på bästa sätt ska ges. Specialpedagogen kommer till dig på utbildningen, så det är mycket smidigt, säger Maria Nivåker, som är nationellt ansvarig för individuellt pedagogiskt stöd på Arbetsförmedlingen.

Individuellt pedagogiskt stöd

Arbetsmarknadsutbildning

För att ta del av stödet behöver det finnas underlag eller dokumentation som styrker att du har ett behov. Det kan till exempel vara att du har gjort en dyslexiutredning eller har fått en eller flera diagnoser som visar på att du har särskilda behov. Saknar du underlag kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig.

Kontakta oss

Kontakta Arbetsförmedlingen om du tror att du behöver pedagogiskt stöd, oavsett om du är intresserad av att gå en arbetsmarknadsutbildning eller redan har hunnit påbörja en utbildning. Du kan då få hjälp med att undersöka möjligheten till att få pedagogiskt stöd eller annat stöd.