Arbetsförmedlingens stöd gav Ahmad jobb som chaufför

Publicerad: 2022-06-30

Ahmad Said är en av åtta lastbilschaufförer som transportföretaget Hamza åkeri anställt med hjälp av det ekonomiska stödet nystartsjobb från Arbetsförmedlingen.
Om du är berättigad till nystartsjobb och känner en arbetsgivare som vill anställa dig kan stödet vara ett bra sätt för dig att få jobb.

Ahmad Said är chaufför på Hamza åkeri där han anställdes med hjälp av nystartsjobb.

Ahmad Said är chaufför på Hamza åkeri där han anställdes med hjälp av nystartsjobb.

Med nystartsjobb får du som varit borta från arbetslivet en längre tid en chans att komma tillbaka igen. Den som anställer dig får samtidigt ett bidrag till din lön. Ali Bakers transportfirma Hamza Åkeri i Göteborg har idag drygt 40 medarbetare, varav åtta är anställda med det ekonomiska stödet nystartsjobb från Arbetsförmedlingen. Fem av dem har redan fått fast anställning och två är på tur för att få det.

– De är jätteduktiga, så självklart får de stanna. Dessutom råder det en brist på lastbilschaufförer, så jag är verkligen glad åt att det fungerar så bra. Jag behöver dem, säger Ali Baker.

Så vet du om du har rätt till nystartsjobb

Alla nystartsjobbare på Hamza Åkeri har utländsk bakgrund och är antingen nya i Sverige eller har varit arbetslösa länge. En av dem är Ahmad Said, som varit i Sverige i många år men tidigare inte riktigt fått möjlighet att komma ut i jobb. Men han hade b-körkort vilket möjliggjorde att han kunde träna upp sig på att köra lätt lastbil för Hamza åkeri. Ahmad Said är mycket nöjd.

– Jag är väldigt glad åt att få den här chansen och trivs jättebra, säger han.

– Nu har Ahmad jobbat hos mig i fem månader och det funkar mycket bra trots att han inte har tidigare erfarenhet av att köra i yrkestrafik, säger Ali Baker.

Så kan du göra om någon vill anställa dig

Och det råder inga tvivel om att Ali Baker kommer att fortsätta att anställa fler utlandsfödda med stöd av nystartsjobb.

– I och med att jag kan både arabiska och persiska känns det självklart. Det är lätt för mig att förklara och hjälpa dem i början, innan de blir helt självgående.