Här är diagnosen en dörröppnare för jobb
It-konsultföretaget Unicus anställer personer med en form av autism som tidigare benämdes Aspergers syndrom. I ett samarbete med Arbetsförmedlingen ska de rekrytera och utbilda ett 60-tal konsulter de närmaste åren.
– Har du diagnosen och är intresserad av it så är vi glada om du söker, säger Anders Barnå, vd på Unicus.
Ibland ses en neuropsykiatrisk diagnos som ett hinder på arbetsmarknaden. Så är det inte hos Unicus. Där rekryteras enbart personer med en form av autism som tidigare kallades Asperger syndrom.
– Våra kunder har stora behov av teknikkunnande och vi ser att personer med den diagnosen har förmågor som gör dem lämpliga för den typen av arbetsuppgifter. Jag brukar säga att vår konkurrensfördel är styrkorna i diagnosen hos dem vi anställer, säger Anders Barnå.
Fick jobb via Arbetsförmedlingen
Noggrannhet, jobbfokus och ordningssinne är en del av de bitar företaget lyfter fram som fördelar med diagnosen. En av dem som fått jobb på företaget via samarbetet med Arbetsförmedlingen är Mikael Hallberg som har jobbat tre år på företaget. Han trivs.
– Jag gillar omväxlingen, att det inte är standardjobb hela tiden. Jag har varit lokaliserad på ett par olika företag där jag bistått med hjälp inom bland annat testautomatisering, migrering av databassystem och testdatagenerering. Sedan mars 2020 arbetar jag med prestandatester, säger han.
Mikael Hallberg jobbade redan tidigare inom it på en prisjämförelsesajt när resan mot ett jobb på Unicus började. När arbetsuppgifterna på det tidigare jobbet förändrades och inte passade honom längre började han studera. Slutligen efter en tid på olika utbildningar och ett tips från sin arbetsförmedlare är han numera anställd it-konsult.
– Det känns som om jag hade en ganska lång startsträcka med olika studier men efter en tids praktik hos Unicus kunde jag få anställning här, berättar han.
Arbetsmiljön är viktig
Som arbetsgivare för personer med denna form av autism är arbetsmiljön viktig. Att det finns en tydlig struktur i arbetsuppgifterna och möjlighet att sitta tyst och ostört är några viktiga inslag.
– Men man anställer en person, inte en diagnos. Under praktiktiden arbetar vi oss fram och anpassar formerna för respektive medarbetare, säger Anders Barnå.
Hitta arbetsgivare som kan anpassa sig efter dina behov
Kan man söka utan att ha it-kunskaper?
– Saknar man det rekommenderar vi en utbildning i programmering, bland annat kan arbetsmarknadsutbildning vara bra, vi har flera som har gått den vägen, säger Anders Barnå.
Det går bra för Unicus som de närmaste åren söker ett 60-tal nya medarbetare när de öppnar kontor i Göteborg, Örebro och Malmö. Arbetsförmedlingen har nu vidgat sitt samarbete med företaget.
– Det ligger helt i linje med vårt uppdrag att stötta de här personerna och även andra personer med en neuropsykiatrisk diagnos på vägen till ett jobb. I det här fallet är det viktigt att du som arbetssökande har ett medicinskt underlag för diagnosen och har du inte det kan våra psykologer eventuellt hjälpa till med det, berättar Lotta Liw, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Mikael Hallberg som gick en utbildning via Arbetsförmedlingen för att bli jobbklar tycker att han har landat på rätt plats i arbetslivet.
– Det här jobbet passar mig jättebra, det är bra att vara ordnad och strukturerad och ha sinne för detaljer, det är delar av hur jag är som person, säger han.
Så söker du jobb på Unicus
- Är du inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen kan du ta upp det med en handläggare eller så kan du söka direkt via Unicus hemsida. Det är viktigt att du som arbetssökande har ett medicinskt underlag för diagnosen och saknas det kan eventuellt arbetsförmedlingens psykologer hjälpa till med det.
- Om du blir antagen får du först en praktik på 12 veckor. Därefter blir du erbjuden en 6 månaders anställning under med hjälpmedel och den anpassning som behövs. Under tiden är du ute och jobbar i kunduppdrag. Har de första sex månaderna gått bra så erbjuds en tillsvidareanställning. Arbetsförmedlingen finns med under hela processen genom uppföljningar med den arbetssökande och företaget.
Något som hindrar dig från att få jobb?
Allt om stöd du kan få vid funktionsnedsättning, diagnos, sjukdom eller andra svårigheter