Nytt index rankar ditt yrke när du vill byta bana
Kan jag byta yrkesinriktning utan att behöva utbilda mig? Ett nytt index från Arbetsförmedlingen visar hur lätt eller svårt det kan vara beroende på vad du har för yrkesbakgrund. Kolla listan där 177 olika yrken rankas.
Har du kört fast i ditt jobbsökande och funderar över om det är någon idé att fortsätta söka samma yrke? Eller kanske du jobbar men funderar på över hur starka dina kort är på arbetsmarknaden för ett karriärkliv? Indexlistan i den nya rapporten om Yrkesmobilitet kan ge en fingervisning om var du står.
– Listan kan fungera som en väckarklocka för en del att det kanske är läge byta bana men den tar även tempen på dina möjligheter att byta yrke, säger Charlotte Lindman Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert.
Läs hela rapporten: Yrkesmobilitet på den svenska arbetsmarknaden
Jobb automatiseras bort
Utvecklare inom spel och digitala media, lednings- och organisationsutvecklare är några yrken som toppar listan. Gemensamt för de yrkesgrupper som har stora möjligheter att lägga om kursen är att den genomsnittliga utbildningsnivån är relativt hög. Anställda i de här yrkena byter ofta till ganska närliggande yrken med en stark efterfrågan på arbetskraft och liten risk för att automatiseras bort.
För yrken som rankas lågt är det i stort sett tvärtom.
– De i lågrankade yrken har i genomsnitt lite sämre resultat vad gäller till exempel läs- och räknefärdigheter än andra yrkesgrupper. Vi ser också att den här gruppen byter till yrken där många arbetstillfällen riskerar försvinna på lång sikt på grund av automatiseringen, berättar rapportförfattaren Sofia Törneke.
Inte alltid ett problem
Om det är svårt för dig att byta yrke är det dock inte alltid ett problem. För personer anställda i yrken med låg arbetslöshetsrisk spelar det mindre roll om förutsättningarna att byta yrke är bra eller dåliga.
– Det är framför allt för de personer som i dagsläget befinner sig inom yrken med en svagare arbetsmarknad som den potentiella yrkesmobiliteten blir viktig, säger Sofia Törneke.
Några yrken som pekas ut som särskilt utsatta i rapporten är: Kontorsassistenter och sekreterare, handpaketerare, maskinoperatörer inom livsmedelsindustri, pappersvaruindustri, plast- och gummiindustri och påfyllning, packning och märkning, montörer av metall-, gummi- och plastprodukter, tryckare och prepresstekniker, budbilsförare samt taxiförare.
Kolla framtidsutsikterna för olika yrken
Nyttigt för framtiden
Charlotte Lindman tycker att listan kan vara nyttig för den som funderar över sin jobbframtid.
40 procent av de arbetssökande som tar sig vidare byter till nytt yrke
– Du kanske har fastnat i ett svajigt yrkesspår och upptäcker att du rent statistiskt har sämre förutsättningar att byta bana då din kompetens inte matchar på så många andra områden. Då kan vara dags för dig att investera i dig själv och styra om din inriktning för att få en mer hållbar jobbframtid.
Hon menar vidare att listan även kan vara en tankeställare för den som är arbetssökande.
– 40 procent av dem som kommer ur sin arbetslöshet går vidare till ett nytt yrke. Har man ett lågt rankat yrke med osäker arbetsmarknad som man söker nytt jobb inom kan det vara bättre att bygga på sin kompetens och utbilda sig inom något annat som stärker dina kort på arbetsmarknaden.
Charlottes jobbsökartips
- Söker du samma yrken som innan du var arbetslös och yrket ligger långt ner på listan samtidigt, kan du få svårt att komma ur arbetlösheten. Saknar du utbildning är det väl investerad tid att byta bana genom att utbilda dig för att få en stark position på arbetsmarknaden
- Har du till exempel utbildning och kompetens inom vård, data eller IT kan du peppa dig med att du statistiskt sett har goda möjligheter att byta yrke.
- Satsa på ett framtidsyrke när du byter bana för att få ett hållbart yrke för framtiden