Från Frankrike till Korpilombolo

Publicerad: 2021-08-04

När Rémi Jomier från Frankrike blev av med jobbet valde han att starta ett nytt kapitel i livet genom att söka jobb utomlands. Med hjälp av Eures fick han jobb i Sverige och bor nu i Korpilombolo med sin sambo.

Man sitter på huk och matar ren i snölandskap.

Rémi Jomier lämnade Frankrike för Norrland.

– Vi ville ändra våra liv, upptäcka nya saker och träffa nya människor. Att det blev Sverige beror på att vi gillar vinter och snö, och att vi ville stanna i Europa, säger Rèmi Jomier.

Medan han var inskriven på den franska arbetsförmedlingen tog han kontakt med en Eures-rådgivare i Sverige som hjälpte honom att komma i kontakt med relevanta arbetsgivare, skriva cv och träna inför arbetsintervjuer. Intresset för Sverige hade väckts några år tidigare under en sommarsemester då han också började lära sig språket. När tankarna på att söka jobb i Sverige blev allvarliga intensifierade han sina studier via olika språk-appar. Hjälpen från Eures har dock varit ovärderlig.

– Utan att träna med min Eures-rådgivare hade jag nog inte klarat att göra intervjun på svenska, säger han.

Han sökte jobb som handläggare inom det datorbaserade systemet GIS (geografiska informationssystem), och skickade ansökningar till kommuner i hela Sverige. Sedan gick det snabbt. Han fick en intervju med sin nuvarande arbetsgivare i november förra året, i december var jobbet hans och i februari gick flyttlasset till Korpilombolo. Via Eures fick han ekonomisk hjälp att genomföra flytten.

Så hittar du jobben i norr

Ökad livskvalitet

Att anlända till Norrbotten mitt i mörkaste vintern var inget som avskräckte honom.

– Nej, vi trivs jättebra i Sverige. Det är visserligen svårt att vara så långt från familj och vänner, särskilt under pandemin, men livskvalitén har ökat. Det bästa med att bo här är landskapet. Jag går dagligen långa promenader och upptäcker hela tiden nya saker.

Och även om han saknar vännerna i Frankrike har han fått nya i Sverige:

– Jag och min sambo har känt oss väldigt välkomma. På grund av corona har jag inte träffat alla mina kollegor än, men de jag träffat har varit väldigt trevliga.

Som råd till andra som är intresserade av att göra samma resa som honom, säger han:

– Lär dig språket. Även om du kan prata engelska med många så är det mycket lättare om du kan svenska. Sedan tror jag det är klokt att söka jobb utanför de större städerna. Här i norr är det enklare att hitta boende och jobb, och förmodligen också lättare att lära känna sina grannar än i till exempel Stockholm.

Är du intresserad av att jobba inom EU, eller i Norge och Island?

Hitta jobb utomlands med hjälp av mobilitetsprojektet Targeted Mobility Scheme

Hitta jobbet utomlands