Se upp med klyschorna i din jobbansökan

Publicerad: 2021-05-26

Klyschor är ord och uttryck som används ofta, slitna fraser som ”gillar att jobba med människor” eller ”motiverad”. Kan du få bort eller byta ut en del av dem i din ansökningshandlingar sticker de ut mer och blir mer personliga.

Spindeln i nätet, en man jonglerar många bollar och många järn ligger i elden

Peppra inte

Som när man har för mycket krydda i maten är det också med klyschor i en ansökan, det kan bli svårsmält. Det kan låta alltför skrytigt och mindre trovärdigt att bara rada upp en massa tomma ord om saker man är bra på. Det blir också väldigt tjatigt för rekryteraren att om och om igen läsa samma ord som alla andra skriver.

Säg inte emot dig själv

Det går ju att både vara en "lagspelare” och ”gilla att jobba självständigt” men kan ändå verka lite motsägelsefullt. Klyschor används ibland lite hastigt och ogenomtänkt. Se upp för krockar.

Fler tips: Så skriver du ett personligt brev

Beskriv dig själv istället

Utbildningar och kompetens har du oftast papper på. Klyschor är ofta egenskapsord som talar om hur du är. Kanske social eller mångsidig. Det är ord som är svåra att kontrollera för rekryteraren. Försök istället beskriva i ord hur du är. Den som läser får då en bättre ärligare bild av dig och du får också tänka igenom hur du verkligen är och kan stå för det vid ett intervjutillfälle.

Byt ut klyschorna

Ord som används för ofta blir urvattnade på sin betydelse och tappar värde. Så är det också med klyschor. Därför kan det ibland istället vara bättre att hitta synonymer – andra ord som betyder samma sak. ”Strategisk” kan istället vara ”välplanerad”, ”erfaren” kan vara ”kunnig” och så vidare.

Bli inte mossig

Om du nu använder klyschor eller klyschiga uttryck försök undvika de mossigaste. Många bollar i luften, många järn i elden, spindeln i nätet. Uttrycken har använts jättelänge och känns gamla. Använder du dem kan det uppfattas som om du inte hänger med alls eller samlar damm.

Var uppdaterad

Specialiserad, fokuserad och ansvarsfull är några av de vanligast förekommande orden i ansökningar, har Linkedin konstaterat i en undersökning. Googla runt och håll koll på vad som används mest så kan du undvika och i stället hitta andra termer än de mest uttjatade orden för tillfället.