Så hittade Ida rätt jobb efter adhd-diagnosen

Publicerad: 2022-09-09

En adhd-diagnos satte stopp för både jobb och utbildning för Ida Falk. Tack vare stöd från Arbetsförmedlingen har hon idag ett arbete som är anpassat efter hennes förutsättningar.

Ida Falk hittade rätt efter adhd-diagnosen med hjälp från Arbetsförmedlingen

– Min diagnos syns inte på utsidan. Människor runt omkring mig har alltid sagt ”du kan bli vad som helst”. Men jag har alltid känt att jag är annorlunda, säger Ida Falk.

Ida var 35 år när hon fick sin adhd-diagnos. När den kom förstod äntligen Ida varför hon som högpresterande person haft svårt för vissa saker genom livet, exempelvis förändringar.

– I arbetslivet förväntas man vara flexibel, men jag gillar inte förändringar. Eftersom jag inte känt till min diagnos har jag känt mig dålig och haft dålig självkänsla.

Kaos inombords

Ida Falk jobbade under många år som undersköterska och var en uppskattad medarbetare och kollega. Men vad de inte visste var att Ida varje dag kämpade med att orka med.

– Jag ville ha koll på läget, men det var svårt för varje dag såg olika ut, det var ofta ont om personal och många vikarier. Jag hade ångest över arbetet. Inombords var det kaos, men det märktes inte utåt.

Till slut blev det för mycket. Ida blev långvarigt sjukskriven innan hon slutligen sa upp sig. Det var då Ida hade sin första kontakt med Arbetsförmedlingen vilket ledde till att hon började studera till arbetsterapeut på universitetet. Men det höga tempot i kombination med den tidigare utmattningen blev återigen för mycket och hon tvingades hoppa av. Hon skrev in sig som arbetssökande igen. Den här gången blev stödet ett annat.

Stödperson på Arbetsförmedlingen

Arbetssökande som har en funktionsnedsättning eller lider av ohälsa kan få hjälp av en stödperson, sius-konsulent, både under sökandet av jobb och i introduktionen på arbetsplatsen. Även arbetsgivaren som anställer en person med funktionsnedsättning kan få stöd av Arbetsförmedlingen för att kunna göra anpassningar av arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. För Ida Falk blev stödet en sius-konsulent i kombination med psykolog.

– Jag kände att de verkligen lyssnade på mig. De tog reda på hur jag fungerar för att se vilka jobb jag passar för och för min del är det ett jobb som ser likadant ut varje dag.

Olika stöd för dig med funktionsnedsättning

Praktik ledde tillanställning

Ett jobb som Arbetsförmedlingen trodde skulle passa Ida var att plocka ordrar hos bröddistributören Polfärskt. Hon inledde med en praktik som efter två månader blev en anställning.

Adam Anehamn är vd på Polfärskt och jättenöjd både med rekryteringen och stödet från Arbetsförmedlingen.

– Jag fick ett otroligt bra stöd från Arbetsförmedlingen med täta avstämningar både med dem och Ida vilket hjälpte mig att förstå hur Ida fungerar och hur vi kunde anpassa arbetsuppgifterna och arbetsplatsen efter hennes behov, säger Adam Anehamn.

Slipper hålla upp en fasad

För Ida betyder det mycket att hennes chef och kollegor känner till hennes funktionsnedsättning.

– Jag slipper hålla upp en fasad. Jag kan vara öppen när det är jobbigt, säger Ida Falk.

Eftersom Ida har svårt för förändringar vet både kollegor och chef att hon behöver tid att förbereda sig inför förändringar – stora som små. Utöver detta har några mindre anpassningar gjorts på arbetsplatsen – som att Ida har ett eget skrivbord, en whiteboard och lite färgpennor som hjälper henne att hålla reda på saker.

Fått tillbaka självkänslan

För Ida Falk har livet förändrats till det bättre. Hon känner inte längre ångest över att jobba och har fått tillbaka sin självkänsla.

– Det handlar inte bara om att ha ett jobb, det handlar om självkänsla. När jag var arbetslös skämdes jag och undvek tillställningar där jag skulle få frågan vad jag jobbar med. Jag vill vara en av dem som går iväg till jobbet på morgonen och jag vill kunna säga och visa mitt barn att jag jobbar.

Till andra arbetssökande som har en dold funktionsnedsättning är Idas råd att våga berätta om det, både i kontakt med Arbetsförmedlingen och med potentiella arbetsgivare.

– Om du försöker dölja det och hur du fungerar så leder det bara till att du inte orkar jobba och till slut blir sjukskriven. Våga berätta om det!

Stöd för dig med funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning finns det olika typer av stöd för att förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden. Vi gör en bedömning utifrån din aktuella situation och dina förutsättningar innan vi fattar beslut.

Olika stöd för dig med funktionsnedsättning