Anpassning och hjälpmedel gav Lindha jobb

Publicerad: 2021-09-17

På grund av sina funktionsnedsättningar har Lindha gått in i väggen flera gånger eftersom hon har haft jobb som inte passat hennes förutsättningar. Men med hjälp av Arbetsförmedlingens arbetshjälpmedel och anpassningar har hon snabbt kunnat gå från arbetsträning till en varaktig anställning.

Linda har ADD och dyslexi och fick jobb tack vare hjälpmedel från Arbetsförmedlingen.

Lindha Pieslinger jobbar på reservdelsförrådet på GB glass i Flen och trivs väldigt bra med både arbetsuppgifter och arbetskompisar. Men vägen till en anställning har varit tuff.

– Jag har dyslexi och sent i livet fick jag även reda på att jag har ADD och autistiska drag. Min resa har ju varit väldigt lång och känts som en berg och dalbana i arbetslivet. Varje gång jag börjat ett nytt jobb har jag tagit ut mig fullständigt för att jag är så drivande och inte kan stoppa mig själv, säger hon.

När Mikael Hellman på Arbetsförmedlingen i Katrineholm fick kontakt med Lindha märkte han snabbt vilken kapacitet och energi hon hade. Men han förstod också att det skulle behövas stöd och anpassningar för att hon skulle orka med ett arbete utan att köra slut på sig själv igen.

– Det kan vara att ändra på arbetsuppgifter. Men det kan även vara livet runt omkring, att man behöver plocka bort delar där som stör. Man kan behöva åtgärda utifrån många olika aspekter för att personen ska kunna koncentrera sig på arbetsuppgifterna som krävs för jobbet, säger Mikael.

För att anpassningarna ska bli så bra som möjligt krävs det ett mycket nära och förtroligt samarbete under hela processen.

– Det gäller att kunna lita på varandra och skapa förtroende, det är enormt viktigt. Dialogen med Lindha har hela tiden handlat om hur det funkar, vad kan vi finjustera? Hon har berättat för mig vad hon känt att hon skulle behöva mer av i stöd och så har vi löst det.

Efter ett tag fick Mikael upp ögonen för en ledig tjänst på GB som kommit in till Arbetsförmedlingen

– Jag kände direkt att den skulle passa Lindha väldigt, väldigt bra. Efter en dialog med arbetsgivaren om vilka anpassningar man skulle kunna göra för tjänsten och på företaget, så kunde arbetsgivaren och Lindha träffat varandra. Och tycke uppstod, säger Mikael med ett leende.

Anpassad anställning

Därefter följde en kortare prövotid som ganska snart övergick till en anställning, en anpassad anställning. Och även där under introduktionen har Mikael kunnat vara med som ett stöd både för Lindha och arbetsgivaren.

– Lindha har hela tiden kunnat ringa till mig och jag har kontinuerlig tagit kontakt med henne för att säkerställa att det har fungerat bra. Och nu är det ju ett lysande exempel på att det har fungerat utsökt.

För Lindhas del så innebär jobbet på GB att hon fått ett helt annat självförtroende och lugn i sin yrkesroll.

– Arbetsförmedlingens stöd har betytt väldigt mycket. De har alltid funnits där och vågat tro på mig, att jag kan. Det har gjort mig starkare, säger hon.

Fick dator med talsyntes

De hjälpmedel Lindha har fått genom Arbetsförmedlingen är en dator med talsyntes. Hon har även fått begränsade arbetsuppgifter på arbetsplatsen liksom viss anpassning av arbetsmiljön.

– Jag har ett eget kontor, jag kan stänga dörren. Jag har whiteboardtavlor där jag kan skriva upp vad jag ska göra så att jag inte glömmer bort. Alla runt omkring vet om att jag har svårigheter och jag kan gå ifrån om det blir för mycket.

– I dag mår jag jättebra! Jag är anställd på 50 procent och även om jag är trött vissa dagar så är jag glad och vill till jobbet.

Stöd och hjälpmedel som du kan få

Om du har en funktionsnedsättning finns det olika typer av stöd för att förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden. Vi gör en bedömning utifrån din aktuella situation och dina förutsättningar innan vi fattar beslut.

Mer om stöd och hjälpmedel