Så är det att jobba med förnybar energi
Kajsa Carlsson är vindkraftstekniker och Sigrid Aspling är solcellsmontör. De har gått arbetsmarknadsutbildningar och jobbar med förnybar energi, verksamheter som det satsas mycket på för framtiden. Här berättar de mer om sina jobb.
Sigrid Aspling, 31 år, solcellsmontör, Stockholm
Beskriv en vanlig arbetsdag!
– Dagarna börjar alltid tidigt vid sju och kan vara väldigt olika eftersom vi får resa till många olika projekt. Idag har vi lyft upp paneler på ett tak med hjälp av kranbilar. Vi jobbar alltid i lag och med andra parter så vi får prata ihop oss mycket. Man får mäta och räkna mycket innan panelerna monteras. Det blir mycket användande av mutterdragare för att fästa modulerna vi bygger och vi drar mycket kabel. Det gäller att ha kläder för väder eftersom vi alltid jobbar utomhus.
Varför valde du detta yrke?
– Jag har jobbat mycket inom handel, hotell och restaurang och tröttnat på det. När jag blev varslad i samband med pandemin började jag leta efter annat, jag var sugen på något där man får jobba mycket med händerna. Jag fick tips om utbildningen till solcellsmontör från Arbetsförmedlingen och blev väldigt intresserad. Jag tycker om utmaningen att som kvinna bli hantverkare och bidra till mer jämställdhet, jag tycker också om att jobba för ett hållbart samhälle.
Vilka egenskaper är bra att ha?
– Att vara morgonpigg är såklart en fördel. Självklart är det bra att kunna vara på höjder, men jag tycker inte man ska avskräckas förrän man verkligen har testat, det kanske känns bra när man provar. Jag tycker det känns tryggt att arbeta på tak, vi arbetar oerhört mycket med säkerhet. Jag tror att man kan vara en bra tillgång för företaget och utvecklas om man har ett tekniskt intresse men det är inte avgörande för att jobba som solcellsmontör. Det mesta lär man sig under utbildningen och man jobbar alltid ihop med någon och det går fint att komplettera och lära sig av varandra.
Det bästa och sämsta med ditt jobb?
– Det bästa är nog att jag får jobba för en hållbar framtid och vara med och bygga det hållbara samhället. Jag gillar och att det är utomhus, vi får vara på de bästa utsiktsplatserna, se solnedgångar och soluppgångar. Men att vara ute innebär också att vi måste jobba när det är dåligt väder hela året, det är den sämsta sidan.
Kajsa Carlsson, 44, vindkraftstekniker, Skara
Beskriv en vanlig arbetsdag!
– Jag jobbar som vindkraftstekniker och vi planerar arbetet veckovis. Är det inte service eller underhåll handlar det ofta om att ta hand om olika fel. Vi är minst två som arbetar i varje team och efter att vi läst in oss på arbetet åker vi ut till vindkraftsverken. Sedan åker vi hiss eller klättrar– det rör sig om allt mellan 75 och 135 meter upp i luften.
Varför valde du detta yrke?
– Jag ville bli elektriker redan när jag valde till gymnasiet. Men på den tiden var det inte så många tjejer som gick praktiska linjer så jag var feg och valde samhällslinjen som alla andra. Det har jag ångrat sedan dess. 2011 blev jag uppsagd samtidigt som jag var mammaledig, då fick jag tummen ur och kunde göra något annat.
Vilka egenskaper är bra att ha?
– Ibland är det snabba ryck så man bör vara flexibel och kunna ta sig ann nya situationer. Det är bra om man gillar el och matematik, men yrket passar även för de som är intresserade av mekanik. Ska man jobba som vindkraftstekniker ska man så klart inte vara höjdrädd.
Det bästa och sämsta med ditt jobb?
– Det är väldigt fritt, vi sköter oss själva, ser till att arbetet blir gjort och har ingen chef som tittar på. Jag har svårt att komma på något som är negativt, eller jo, ibland är det bullrigt och det saknas ofta toalett!