Så lyckades Toyota rekrytera nya svetsare

Publicerad: 2024-09-26

Svenska industriföretag har svårt att hitta nya medarbetare med rätt kompetens. För Toyota Material Handling i Mjölby var bristen på svetsare ett stort problem – tills de testade en ny lösning.
– Vi sa vad vi behövde för kompetens till Arbetsförmedlingen och då ordnade de en skräddarsydd utbildning för arbetssökande, säger Mats Ottosson, HR-ansvarig på företaget.

Trucktillverkaren Toyota Material Handling i Mjölby tillverkar och säljer truckar till kunder i hela Europa. De är ett av många företag som samarbetar med Arbetsförmedlingen i sin rekrytering, både när det gäller utbildning och anställningsstöd.

– De har startat och finansierat rekryteringsutbildningar och hjälpt oss att utbilda arbetssökande kandidater efter våra behov. Vi har också fått hjälp med lönebidrag och anpassning när vi anställt medarbetare med funktionsnedsättning, säger Mats Ottosson, HR-ansvarig på fabriken i Mjölby.

Skräddarsydd utbildning

En rekryteringsutbildning skräddarsys efter det behov av kompetens ett företag har och består av utvalda delar av de arbetsmarknadsutbildningar som Arbetsförmedlingen förfogar över. När utbildningen är över är målsättningen att deltagarna ska få jobb på företaget.

– För oss har det varit väldigt smidigt. Vi behövde svetsare och presenterade våra önskemål för Arbetsförmedlingen som tog fram passande kandidater bland sina inskrivna arbetssökande. De fick sedan gå en skräddarsydd utbildning hos ett upphandlat utbildningsföretag. När de var klara hade de det yrkeskunnande vi efterfrågade och vi anställde dem, säger Mats Ottosson.

Bakgrund i restaurangbranschen

Serkan Öztek var en av de arbetssökande som fick möjlighet att gå rekryteringsutbildningen till svetsare som genomfördes i Mjölby.

– Jag har drivit eget inom restaurangbranschen fram till corona satte stopp för min verksamhet. Jag visste ingenting om svetsning och hade aldrig tänkt på industrin som en möjlig väg. Utbildningen var toppen och lärarna var jätteduktiga. Visst brände jag fingrarna lite i början, men det var det värt! Alla vi som gick utbildningen fick ju jobb, säger han.

Handledare åt nya medarbetare

Det var tre år sedan Serkan Öztek anställdes på Toyota och han har avancerat till att vara handledare åt nyanställda kollegor. Han tycker att rekryteringsutbildning är en väldigt bra utbildningsform både för arbetsgivare och arbetssökande.

– Arbetsgivaren får precis den kompetens de behöver och för den arbetssökande skapar det en speciell motivation att utbilda sig när du vet att ett jobb väntar på dig, säger han.

Viktigt våga tänka nytt

Mats Ottosson vill gärna tipsa andra arbetsgivare att ta hjälp av Arbetsförmedlingen om de har svårt att hitta personal med rätt yrkeskunnande.

–Det är viktigt att våga tänka nytt och bredda sin rekrytering, att våga satsa på personer som kanske behöver en utbildningsinsats eller som har en funktionsnedsättning som gör att du får anpassa prestationskraven eller arbetsplatsen något. För detta har Arbetsförmedlingen mycket stöd och resurser att erbjuda oss arbetsgivare, säger han.

Så kan du få hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta nya medarbetare med rätt kompetens

Rekryteringsutbildning

Anställ från utbildning

Lönebidrag