Hittade rätt kompetens via nystartsjobb: ”Fler borde nappa på det här”

Publicerad: 2024-05-08

Rätt kompetens inom lantbruk, bygg och djurhållning är en bristvara. Claes Lundblad på Grinda säteri hittade rätt personer via nystartsjobb.
– Det fattas ju folk inom i stort sett alla bygg- och hantverksyrken så jag tänker att fler borde nappa på det här, säger han.

Claes Lundblad och Tekle Haile. Foto: Niklas Lehman

Claes Lundblad och Tekle Haile. Foto: Johan Wennerström

Tekle Haile och Kahasay Mrach bär ut virke ur en lada till en flakbil när vi anländer till Grinda, strax utanför sörmländska Malmköping. Tekle har jobbat på gården i cirka sex år och sökte jobbet på egen hand.

Det började med ett nystartsjobb, det vill säga en vanlig anställning men där arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av Arbetsförmedlingen för att anställa någon som varit utan jobb en längre period eller är nyanländ.

Hitta rätt medarbetare med nystartsjobb

Innan han efter två år fick fast jobb gick Tekle som nystartsjobbare sida vid sida med en annan av gårdens anställda och lärde sig språket, byggnadsteknik, maskinerna, skogsbruk och djurhållning.

Tekle Haile vid traktorn. Foto: Johan Wennerström

Tekle Haile vid traktorn. Foto: Johan Wennerström

– Det var jättebra för språket och även om jag har erfarenhet av lantbruk behöver man också ny kunskap, vi jobbar med avancerade maskiner, säger Tekle.

­ – Vi tog det lite succesivt och började med lastmaskin och sen blev det större och större traktorer, men du lär dig ju snabbt också. Nu har du till och med röjt snö åt Trafikverket, säger Claes och skrattar.

Skickliga med röjsåg

Och visst är det mycket kunnande som krävs för att jobba på Grinda Säteri. Där finns över 120 nötdjur, en konferensanläggning, glasstillverkning och glasskafé. Dessutom finns många hektar åkermark och skog som ska brukas och hållas efter.

– Vi tar även uppdrag och röjer skog åt andra. Många kunder är imponerade av hur snabba och skickliga Tekle och Kahasay är med röjsågarna i terrängen, säger Claes stolt.

Tekle Haile och Kahasay Mrach

Tekle Haile och Kahasay Mrach. Foto: Niklas Lehman

– Vi är många som jobbar här och mentorskap är viktigt och underlättar när någon ska läras upp. Tekle har haft rollen som mentor för Kahasay och det har haft stor betydelse, konstaterar Claes.

Byggde padelbana

För en tid sedan byggde de även en padelbana i en av ladorna som numera utgör ytterligare en inkomstkälla för företaget. Det kunnande inom byggteknik som de har fått under tiden på Grinda var till stor nytta.

– Vi behöver ju folk och många av dem som kommer till Sverige har ju den här bakgrunden med kunnande inom hantverksyrken, kanske mer än vad vi svenskar själva har. Hos de nya medarbetarna på Grinda Säteri finns en grund att bygga på, säger Claes.

Fika är viktigt

I fikarummet har det diskuterats både stort och smått. Claes medger att det har blivit mycket prat när kaffekopparna kommit fram.

– Vi har hållit oss borta från mobilerna. Det är både trevligt och samtidigt hjälper det till att utveckla svenskan, säger han.

Claes Lundblad och Tekle Haile fikar.

Claes Lundblad och Tekle Haile. Foto Niklas Lehman.

De två eritreanerna kan dra paralleller mellan det enklare lantbruket och djurhållningen de ägnade sig åt i sitt hemland innan de flydde till Sverige.

Claes i sin tur har haft möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter från att driva säteriet. Sedan en tid tillbaka har ett generationsskifte skett då hans brorson, Filip Lundblad, tagit över ansvaret för gården.

Skräddarsydd kompetens

Claes har kunnat skräddarsy sina anställdas kompetens för att passa verksamheten. Det finns såklart utmaningar med att ta in en nystartsjobbare, inte minst med språket om personen kommer från ett annat land.

– Jag kan förstå om många tänker att tiden inte räcker till för att lära upp någon men det betalar sig i längden. Det kan krävas tid att skola in men ersättningen till arbetsgivare täcker ju också upp för det. Men man får tillbaka så mycket, det är inte bara kronor och ören. Man får veta hur det är där i en annan del av världen, säger han.

Räkna ut din ersättning

Testa och hitta rätt

Claes Lundblad rekommenderar gärna nystartsjobb till andra arbetsgivare som har svårt att hitta rätt medarbetare.

– Det finns inga tvång och man väljer själv. Det är en prövotid för både arbetsgivaren och arbetstagaren. Båda har ju möjlighet att hoppa av om det inte skulle fungera, säger han.