Eures-nätverket ger inflyttarservice åt personal som rekryteras till Sverige

Publicerad: 2024-05-07

När företag i Sverige rekryterar medarbetare från andra delar av Europa är inflyttarservice ett ovärderligt stöd för de nyanställda så att flytten hit ska bli så smidig som möjligt.
Inom Eures-nätverket finns det flera organisationer som erbjuder dessa tjänster.

Vi har pratat med några partners i Eures-nätverket som jobbar med inflyttarservice i Sverige.

Marcus Ellervik är projektledare för Relocation Services, Handelskammaren Mälardalen:

– Vi jobbar med att serva företag i regionen med kompetensförsörjning, infrastruktur och handel. Vi ger dem information om möjligheterna att rekrytera från Europa. Eures är en del av den allmänna kompetensförsörjningen.

Hjälper till med flytt och bostad

– Vi erbjuder också Relocation Services som innefattar bostäder och allt praktiskt kring flytt, till exempel att flytta bohag för nyanställda på företag i regionen.

Enligt Marcus Ellervik finns det ett stort intresse för Sverige bland arbetstagare runt om i Europa.

– De väljer Sverige för att det är ett tryggt land. Närheten till naturen och våra sociala förmåner lockar många.

Martina Åkerlund, International Citizen Hub Lund:

– ICHL är sedan 2015 en mottagarorganisation för internationella talanger och medföljande. Syftet är att attrahera och behålla internationella talanger, det vill säga att få dem att etablera sig och trivas i Skåne. ICHL har över 2 500 besökare per år, från flertalet skånska kommuner.

– Vi arrangerar bland annat flera seminarier om den svenska arbetsmarknaden per år tillsammans med Arbetsförmedlingen Eures samt flera andra seminarier med samarbetspartners.

Varför är ni med i Eures-nätverket?

– Då medlemmar och partners inom det svenska Eures-nätverket har olika fokus i sina verksamheter, får vi en bredare bild av möjligheter och utmaningar. Det är väldigt inspirerande att lära av varandra, utbyta erfarenheter och samverka.

En annan stor fördel med nätverket är enligt Martina Åkerlund att Eures har många proffsiga utbildningar inom en rad ämnen.

– Det ger möjligheter att bygga nätverk i andra länder och på sikt hitta samverkansmöjligheter och få bättre förståelse för den stora bilden.

Det här är Eures-nätverket

Eures är ett EU-nätverk som består av olika organisationer som arbetar med att underlätta den fria rörligheten för arbetstagare inom Europa. I nätverket hittar man rekryteringsföretag, arbetsförmedlingar eller organisationer som bland annat erbjuder inflyttarservice både till arbetsgivare och arbetstagare.

För mer information besök Euresportalen eller gå in på Eures.se.