Dollarstore: "Vi hittar och lär upp nya medarbetare med nystartsjobb"

Publicerad: 2023-11-30

För Dollarstore i Barkarby är nystartsjobb via Arbetsförmedlingen det bästa sättet att hitta duktiga medarbetare.
– Samtidigt känns det bra att ge en chans till människor som på ett eller annat sätt har svårt att få jobb, säger butikschefen Jenny Wäfors Sjögren.

Jenny Wäfors Sjögren butiks- och regionchef på Dollarstore och medarbetaren Faris Gammel Hussen.

Jenny Wäfors Sjögren butiks- och regionchef på Dollarstore och medarbetaren Faris Gammel Hussen.

Dollarstore är i dag Sveriges snabbast växande lågpriskedja med cirka 130 butiker runt om i hela Sverige – från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. En av dem är butiken i Barkarby i nordvästra Stockholm, som slog upp portarna i september 2019. Tre månader senare tillträdde Jenny Wäfors Sjögren som butikschef och började snart att se över personalstyrkan för att rekrytera nya medarbetare.

Började med Praktik

– Jag hade erfarenhet av nystartsjobb från en tidigare arbetsplats, så när Arbetsförmedlingen kontaktade mig nappade jag. Tre killar fick några veckors praktik i butiken, vilket gav mig tillräckligt med tid för att lära upp dem och avgöra om det skulle fungera. Även om man får ekonomisk ersättning för nystartsjobben är ändå varje anställning en investering, och då vill man självklart att det ska bli rätt från början, säger Jenny Wäfors Sjögren som även är regionchef idag.

Så kan du anställa med nystartsjobb

Ekonomisk balansgång

På den vägen är det. Därefter har flera personer fått chansen med stöd av nystartsjobb. En av dem är Faris Gammel Hussen, som är döv. Faris har jobbat på Dollarstore i tre år nu och har fått fast anställning.

– Han är väldigt ambitiös och duktig och förtjänar verkligen fast anställning. Samtidigt är det alltid en ekonomisk balansgång, vi måste trots allt ha råd. Så det kan ibland vara svårt att ge alla chansen – hur gärna jag än vill.

För Jenny Wäfors Sjögren ger nystartsjobben en möjlighet att anställa människor som på ett eller annat sätt har svårt att få jobb, som inte kan språket helt och fullt eller som har en funktionsnedsättning.
– Självklart känns det bra i magen. Men även jag tjänar på det. Jag får en chans att hitta duktiga medarbetare samtidigt som jag får ekonomisk ersättning för den extra tid det tar att lära upp dem.

Räkna ut din ersättning när du anställer med nystartsjobb

Mångfalden berikar

– Dessutom gillar jag den mångfald det ger oss i personalgruppen. Det finns en stor förståelse för varandra och vi har en bra stämning. Trots att Faris är helt döv och inte kan prata gör han sig förstådd med gester och tecken. Han är mycket omtyckt både bland medarbetare och kunder.

Och det råder ingen tvekan om att Faris trivs och är glad för sitt jobb.

– Jobbet betyder mycket för mig, framför allt den sociala biten. Allt med att jobba här är toppen, säger Faris Gammel Hussen