Snabbintervjuer med video löser rekryteringen för kommunen

Publicerad: 2023-03-21

I skånska Eslöv är Arbetsförmedlingens digitala verktyg snabbintervjuer mycket uppskattat vid större rekryteringar till vård och omsorg, skolor och förskolor.
– Det är snabbt, effektivt och möjliggör många intervjuer i följd. Videosamtalen blir personligare och mer avslappnade, säger kommunens rekryteringssamordnare Pernilla Andreasson.

Eslövs kommun har som de flesta kommuner periodvis stora rekryteringsbehov, inte minst när det gäller att hitta personal till äldreomsorg och LSS verksamheten.

– Under våren behöver vi rekrytera uppemot 400 sommarvikarier till vården och omsorgen. Det är svårt att få tag på utbildad personal, vi kan inte förvänta oss att hitta utbildade undersköterskor utan får titta lite bredare efter personer med annan erfarenhet och bakgrund, säger Pernilla Andreasson.

Bjuder in många till intervjuer

När Eslövs kommun rekryterar med verktyget snabbintervjuer bjuder de in ganska många arbetssökande som via en länk kan anmäla sig och ställa sig i kö för att bli intervjuade. I samband med inbjudan har rekryterarna direkt i verktyget angett vilka egenskaper och kompetenser de efterfrågar. När det sedan är dags för intervjuer genomförs de som korta videosamtal.

Mer om snabbintervjuer

– Vi är ofta fyra stycken som rekryterar och det kan vara 20 personer eller fler i kön. Jag tycker verktyget är väldigt smidigt och lätt att använda. Allt finns samlat där på ett strukturerat sätt, vi har lagt in frågorna i förväg och under samtalen är det enkelt att dokumentera det som sägs. Efteråt får vi en sammanställning av intervjun som går att skriva ut.

I Arbetsförmedlingens verktyg snabbintervjuer rekryterar man med hjälp av videosamtal med kandidater.


Mer personligt och avslappnat

Pernilla Andreasson tycker att videofunktionen gör att intervjuerna håller en hög kvalitet

– Att se varandra under ett videomöte gör intervjun mycket personligare och mer avslappnad än vid telefonintervjuer. Som arbetssökande är man ju väldigt sårbar, men videomötet gör att nervositeten släpper och de blir mer avspända, säger hon.

Fler kandidater kan få chansen

En annan fördel med snabbintervjuer enligt Pernilla Andreasson är att de ökar möjligheterna för en arbetsgivare att hitta nya medarbetare bland kandidater som annars kanske skulle ha små chanser att få komma på intervju. Kanske någon som söker sitt första jobb och saknar yrkeserfarenheter och referenser. Eller någon som kanske av språkliga hinder tycker det är svårt att skriva ett cv och personligt brev.

– Ett videosamtal ger den personen chansen att på ett ganska lättsamt sätt och muntligt få presentera sig och sina kompetenser för en arbetsgivare. I snabbintervjuer kommer personligheten fram mer.

Peppar i stället för att välja bort

Pernilla Andreasson tycker att det är viktigt att inte välja bort någon kandidat för att den personen inte kan svenska tillräckligt bra. Då är det lätt att gå miste om fantastiska medarbetare.

– Jag brukar i stället uppmana kandidaten att träna på språket och komma tillbaka om ett halvår. Det är faktiskt flera som har gjort det och som vi sen har anställt med mycket lyckat resultat.

Snabbintervjuer - rekrytera med video

Håll anställningsintervjun digitalt med hjälp av vårt rekryteringsverktyg snabbintervjuer. I snabbintervjuer kan du skriva ner och spara kandidaternas svar på dina intervjufrågor och få en bra överblick på om de uppfyller dina krav.

Så rekryterar du med snabbintervjuer