Svag arbetsmarknad men ljusning i sikte

Publicerad: 2024-06-11

Arbetsmarknaden har försvagats med ett ökat antal varsel och konkurser som följd - men i början på nästa år kan en vändning vara på ingång.
– Vår bedömning är att den ekonomiska utvecklingen kommer att stärkas under slutet av 2024 och början av 2025 och därmed stärks också svensk arbetsmarknad, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på arbetsmarknaden.

Så utvecklas arbetsmarknaden 2024 - 2025

film
/

1 minut 30 sekunder

Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, berättar om utvecklingen pa arbetsmarknaden.

I Arbetsförmedlingens nya prognos ”Arbetsmarknadsutsikterna våren 2024” framgår det att vi får vänta innan arbetsmarknaden gradvis kommer att börja återhämta sig.

– Arbetsmarknaden återhämtar sig inte helt under prognosperioden som sträcker sig till 2025. Men i takt med att konjunkturen stärks väntas efterfrågan på arbetskraft öka och arbetslösheten minska, säger Eva Samakovlis.

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2024

Fortsatt svårt att hitta kompetens

Trots att arbetslösheten ökar är det fortfarande många arbetsgivare som har svårt att rekrytera den kompetens som de behöver. Det beror främst på att många av de arbetssökande som skriver in sig på Arbetsförmedlingen ofta saknar de specifika nyckelkunskaper och kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar.

– Särskilt svårt att rekrytera är det inom branscher som vård och omsorg, it och teknik, säger ­Eva Samakovlis.

Regionala utsikter våren 2024

Uppmuntrar till ökad rörlighet

Arbetsförmedlingen jobbar nu med att få fler arbetssökande att söka sig till branscher och regioner där det är stor brist på arbetskraft.

– Arbetsförmedlingen implementerar ett arbetssätt där vi i egen regi matchar arbetssökande med arbetsgivare som söker arbetskraft. Vi tror att detta arbete kommer ge effekt på långtidsarbetslösheten, säger Eva Samakovli­­s.

Våga tänka i nya banor

Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Michaela Briland uppmanar de arbetsgivare som behöver anställa och som har svårt att hitta nya kandidater att våga tänka brett geografiskt.

– Din nästa medarbetare kan bo på en annan plats i Sverige och vara villig att pendla eller till viss del jobba på distans, säger hon.

Ett annat tips är att vara öppen för att anställa personer med rätt inställning från andra branscher.

– Kanske kan du lära upp personen på plats eller erbjuda en kortare utbildning innan anställningen. Det kan ta lite längre tid i början men det kan vara en investering som gör att du hittar rätt medarbetare, säger hon

Andel och antal inskrivna arbetslösa

  • 2021 7,9 procent 409 000
  • 2022 6,8 procent 342 000
  • 2023 6,4 procent 334 000
  • 2024 6,7 procent 351 000
  • 2025 6,6 procent 347 000

Tips till dig som ska rekrytera personal

Här ger Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Michaela Briland fler tips till arbetsgivare som söker efter ny kompetens:

  • Fundera över vilka kompetenser du faktisk behöver innan du skriver en annons. Var tydlig med vad som är krav och vad som är meriterande. För höga krav kan göra att den perfekta kandidaten inte vågar söka.
  • Annonserar du i Platsbanken så finns en smart funktion där kan du lägga till nystartsjobb i annonsen. Då kan arbetssökande som kan ha rätt till nystartsjobb enkelt hitta just din annons.
  • Rekrytera brett med ett öppet sinne och våga tänka i nya banor. Rätt kandidat kanske har varit borta från arbetsmarknaden en tid eller har en funktionsnedsättning. Då kan de dessutom ha rätt till något av våra anställningsstöd.
  • Lyft blicken från luckor i cv:t, ålder, kön eller funktionsnedsättning. Du vill inte sätta krokben för dig själv och utgå från fördomar. Då kan du missa din nästa utmärkta medarbetare.