Jernbro rekryterade Gabriela från arbetsmarknadsutbildning

Publicerad: 2021-10-14

Efter att ha förlorat jobbet under pandemin gick Gabriela Ilavska en arbetsmarknadsutbildning inom svets. Efter hennes praktik hos företaget Jernbro erbjöd de henne en anställning.
– För att säkra framtida kompetensförsörjning i branschen behöver vi attrahera både kvinnor och män, säger Antonio Matta, affärsområdeschef på företaget.

Gabriella Ilavska under svetsarbete

När Gabriela kom från Slovakien till Sverige 2016 var hon beredd att ta vilket jobb som helst. Men det skulle visa sig vara svårt.

Jag har arbetat i flera länder med olika arbetsuppgifter, som till exempel installationssupport, servering, lokalvård och lagerarbete. Men jag upplever att det var svårt att få ett jobb i Sverige. Här är kraven på utbildning högre. Att jag är positiv, kan kämpa hårt och har mycket energi räckte inte.

Till slut lossnade det och hon fick jobb på Stadiums lager där hon packade kläder. Sedan kom pandemin och hon blev arbetslös igen. Det var tufft.

Hitta din kandidat på en arbetsmarknadsutbildning

När hon ringde till Arbetsförmedlingen fick hon veta att det fanns möjlighet för henne att gå en utbildning inom området svets eller CNC. CNC innebär att man hanterar en datorstyrd verkstadsmaskin.

Det blir bra sa jag och i november 2020 började jag utbildningen Industriteknik BAS. Jag tycker om att lära mig nya saker och kunde tänka mig olika utbildningar. Det viktigaste var att den ledde till ett jobb.

Flera tjejer på utbildningen

När Gabriela kom till utbildningsanordnaren Montico förklarade lärarna vad utbildningen innebar och hon fick prova på hur det var att svetsa.

Jag gjorde en hammare, säger hon och skrattar. Nu ligger den i en låda här hemma.

Hon visste sedan tidigare att det skulle finnas sju kvinnor på utbildningen. Några hoppade av efter ett tag, men flera fullföljde utbildningen.

Efter att ha läst kursen Industriteknik BAS i fyra månader skulle deltagarna välja inriktning; svets eller CNC. Valet var lätt. Utbildningen till CNC-operatör innehåller mycket matte och det passade inte Gabriela, så svets fick det bli.

Jag fick bra hjälp och stöd av lärarna, de var verkligen toppen. Det bästa var nog att alla deltagare fick möjlighet till egen tid med en av lärarna.

Dags för praktik

När det var dags att praktisera fick Gabriela en plats på företaget Jernbro, som är specialiserade på industriellt underhåll.

Under utbildningen hade jag lärt mig svetsa enligt en metod som heter MAG, men på Jernbro ville min handledare att jag skulle lära mig metoden TIG. För vissa kan det ta flera månader att lära sig den, men för mig tog det en vecka. Det är jag stolt över. Min lärare brukar skoja med mig och kalla mig Piri Piri för att jag har ett ganska hett temperament. En egenskap jag har användning av när jag verkligen vill något.

Efter godkänd praktik fick Gabriela träffa Antonio Matta som är affärsområdeschef hos Jernbro. Han hade sett potentialen i henne och lämnade ett speciellt material hos Montico som hon skulle öva på. Det var också Jernbro som bekostade hennes svetsarprövning.

– För att säkra framtida kompetensförsörjning i branschen behöver vi attrahera både kvinnor och män. Här finns intressanta och omväxlande arbeten med goda utvecklings- och karriärmöjligheter, som passar båda målgrupperna, säger Antonio Matta.

– Antonio Matta är toppen, säger Gabriela med eftertryck. Han håller alltid det han lovar och gör det han har sagt att han ska göra.

Gabriela berättar att hon var lite nervös inför provet som krävs för att få svetsarprövningen.

– Men jag fick godkänt och det är jag väldigt glad för. Jag ville visa att jag kan det här. Jag är kvinna, men varför skulle jag inte klara det.

Fick anställning

Sedan en tid är Gabriela anställd hos Jernbro.

– Jag åker hemifrån klockan kvart över fem på morgonen. Då kommer min dotters farmor hem till mig och tar hand om morgonbestyren och lämnar min dotter på förskolan. Utan henne hade jag inte fixat vare sig utbildningen eller det här jobbet.

Nu är siktet inställd på att klara provanställningen och lära sig mer om svetsning. Kanske bli internationell svetsare.

– Mitt mål är att bli bäst på svetsning. Jag är kvinna, men varför skulle jag inte kunna bli det?