Robothandske och anpassad arbetsplats lösningen för Joakim

Publicerad: 2021-09-01

Sjukgymnasten Agneta Levin är en av alla kunniga specialister på Arbetsförmedlingen som hjälper arbetsgivare att anpassa arbetsplatsen när de ska rekrytera någon med funktionsnedsättning.
– En funktionsnedsättning behöver inte vara ett hinder utan snarare en tillgång, säger hon.

Bild på Joakim Ekelund som med hjälp av eldrivna robothandskar kan greppa och lyfta saker med händerna.

Ett företag Agneta Levin samarbetar med är familjeföretaget Ekelunds bil i Kristianstad. Sonen i familjen, Joakim Ekelund, diagnostiserats för fyra år sedan med en vibrationsskada som gör att han inte kan använda sina armar och händer. Han har sedan tidigare en nervsjukdom som saktar ner nervimpulserna mellan hjärnan och andra organ i kroppen.

– Att inte kunna röra sig som man vill är oerhört deprimerande. Minsta lilla vardagssyssla kunde vara helt omöjlig för mig. Att jobba var inte att tänka på, säger Joakim Ekelund som fick diagnosen precis när han utbildat sig färdigt till snickare. Så i stället för att börja arbeta med det han drömt om och utbildats till blev han sittande hemma, sysslolös och med ständig smärta i kroppen.

"Nu kan jag hålla i saker"

film
/

3 minuter 52 sekunder

Arbetsförmedlingen kan ge bidrag vid anpassning av arbetsplatser och för hjälpmedel. Ett exempel är Joakim Ekelund vars robothandskar gör att han kan använda händerna igen.

Men för ungefär tre år sedan förändrades allt. Joakim Ekelund, som var inskriven hos Arbetsförmedlingen, skulle börja arbetsträna i familjens bilverkstad. Agneta Levin såg då till att Joakim Ekelund fick prova ett tekniskt arbetshjälpmedel i form av en robothandske som gör att handen får tillbaka kraften i greppet. Hon såg även till att anpassa arbetsmiljön i bilverkstaden med specialdesignade hjälpmedel som datorställ, tangentbord och datormus.

– Det känns som om jag jobbar med det friska mer och med möjligheterna. En funktionsnedsättning behöver inte vara ett hinder utan snarare en tillgång. Om den arbetssökande hamnar på rätt plats och med rätt hjälpmedel kan man komma jättelångt, säger Agneta Levin.

Kunde inte lyfta sina barn

Robothandsken består av två delar, själva handsken och en kraftenhet som bärs i bältet. I kraftenheten finns batterier och motorer. När bäraren greppar något känner sensorer i handsken av detta och en mikrodator räknar ut hur mycket extra kraft som behövs.

– Den har verkligen förändrat mitt liv. Förut hade jag nästan ingen greppstyrka alls, jag kunde inte ens lyfta mina barn. Nu kan jag kan lyfta stora tunga saker, men även hålla i ett ömtåligt dricksglas, berättar Joakim Ekelund.

Med hjälp av de eldrivna robothandskarna kan Joakim Ekelund greppa och lyfta saker med händerna.

Med hjälp av de eldrivna robothandskarna kan Joakim Ekelund greppa och lyfta saker med händerna.

Han trivs med att arbetsträna i verkstaden, att ha hand om lagret, packa upp lådor, skriva fakturor och prata med kunderna. Även om han hoppas på ett mirakel, en medicin som gör honom frisk, så är han glad över den livsavgörande förändring som robothandsken inneburit.

– Framtiden ser ljus ut tack vare den. Jag vågar lyfta och hålla saker med händerna och hoppas kunna gå upp i arbetstid så småningom och till slut kanske vara uppe i en hundraprocents anställning, säger Joakim Ekelund.

Specialister inom rehabilitering

Arbetsförmedlingen har ett stort antal specialister anställda som arbetar med rehabiliteringsstöd för arbetssökande, anställda och arbetsgivare. Sjukgymnaster som Agneta Levin, liksom arbetsterapeuter, audionomer och psykologer är några exempel. Dessa kan besluta om ekonomiskt bidrag för att ge någon ett arbetstekniskt hjälpmedel och för att anpassa en arbetsplats.

– Det bidraget kan gå dels till den arbetssökande eller arbetstagaren, dels till arbetsgivaren. Så arbetsgivare ska inte vara rädda att anställa någon med en funktionsnedsättning tycker vi, utan då kan vi gå in och stötta, säger Agneta Levin.

Mer om Arbetsförmedlingens stöd till arbetsgivare

Bidrag till hjälpmedel på arbetsplatsenArbetsgivarpodden om arbetshjälpmedel


Resultat av forskningssamarbete

Robothandsken Carbonhand har utvecklats i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och det svenska företaget Bioservo Technologies som har sina rötter på Kungliga tekniska högskolan, KTH och Karolinska institutet, KI. Den hjälper idag människor som drabbats av stroke, förslitningsskador och andra muskelsjukdomar.