Så fick skogsentreprenören tag på nya skogsplanterare

Publicerad: 2021-07-19

Förr anställde skogsentreprenören Roland Eklund skolungdomar till att plantera skog. Men för några år sedan fick Roland svårt att hitta arbetskraft då planteringssäsongen inte längre infaller med skolloven. Han tog kontakt med Arbetsförmedlingen och numera anställer han istället varje år ett tiotal nyanlända.

Roland Eklund i skogen med några trädplanterare. Från vänster: Keawalin Chiangkaew, Tekle Brhane, Roland Eklund, Merhawi Hidray, Charles Luwaga.

Roland Eklund i skogen med några av sina anställda. Från vänster: Keawalin Chiangkaew, Tekle Brhane, Roland Eklund, Merhawi Hidray, Charles Luwaga.

– De är ambitiösa och positiva. Det känns bra att jag får vara med och ge dem deras första yrkesutbildning och jobb. Dessutom har alla som jobbat hos mig kommit ut i andra arbeten eller studier sedan, säger Roland Eklund.

Skogsentreprenören Roland Eklund har jobbat med skogsplantering i över 15 år. Men för några år sedan saknades plötsligt arbetskraft. De skolungdomar som brukade vara basen i hans personalgrupp kunde inte längre börja i slutet på maj som de brukade. Sommarlovet hade blivit kortare och möjligheterna att jobba med skogsplantering blev sämre för tonåringarna.

Samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Piteå kommun

Under 2015 och 2016 började han istället anställa nyanlända invandrare. Många av dem har kommit från Eritrea och Afghanistan. Anställningarna är resultatet av ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen i Luleå och matchningsenheten på Piteå kommun. På fem år har 49 utrikesfödda rekryterats till Roland Eklunds planteringsföretag. Idag har alla utom en, andra jobb.

Lena Remahl, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Region Nord, tycker att Roland Eklund tagit emot Arbetsförmedlingens kunder på bästa sätt.

­– Han ger dem både en allmän introduktion till arbetslivet och en kortare utbildning för att få arbeta som skogsplanterare. Sedan åker han även och hämtar upp de anställda varje dag och har en egen tolk för de som behöver den tjänsten, säger hon.

Från skogsarbete till andra jobb

När säsongsarbetet i skogen är över gör Roland Eklund en beskrivning av varje anställds prestationer och särskilda kompetens och lämnar över en sammanställning till Piteå kommuns matchningsenhet. Det har bidragit till att de tidigare plantörerna idag arbetar inom till exempel handel, vård, livsmedelsproduktion, träindustri, bygg och anläggning, städ, restaurang och skolkök.

"Kul att arbeta med nyanlända"

Roland Eklunds intresse för att se och försöka utveckla individer har blivit hans drivkraft.

- Vi vet vilken ryggsäck de har med sig när de har flytt från ett krigsdrabbat land. Ändå har de denna glädje. Jag tycker verkligen att det är kul att arbeta med de nyanlända, säger Roland Eklund, som nyligen utsetts till ambassadör för integrationsarbete i sin hemkommun av LRF och integrationsprojektet Nya Nätverk.

Söker du personal till ditt företag?

Anställ nyanlända, unga, långtidsarbetslösa eller personer med funktionsnedsättningar.

Anställ med ekonomiskt stöd