Så fick de snabbt åtta nya medarbetare i het bransch

Publicerad: 2021-06-10

Bristen på IT-kompetens var redan en utmaning. Sen kom coronakrisen på det och rekryteringsbehoven ökade ytterligare i branschen. För Wikinggruppen i Hudiksvall blev lösningen en rekryteringsutbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen.
– Nu har vi rekryterat åtta medarbetare och vi vill komma igång med en till rekryteringsutbildning för att klara behoven framåt, säger Erik Drakenberg, vd på företaget

Nyrekryteringarna Gustav Granvik och Alexander Hedman med Erik Drakenberg (mitten) vd på Wikinggruppen.

Nyrekryteringarna Gustav Granvik och Alexander Hedman med Erik Drakenberg (mitten) vd på Wikinggruppen.

Wikinggruppen förser sina kunder med digitala plattformar för e-handel. De närmare 50 anställda på företaget fyller dagarna med programmering, uppdatering, optimering och support av drygt 1300 digitala handelsplatser. Många företag inom IT har svårt att rekrytera kompetens till sina verksamheter då det är svårt att hitta kunnigt folk till branschen. Wikinggruppen är inget undantag och när pandemin slog till eskalerade behoven drastiskt, berättar Erik Drakenberg, VD på WGR Data AB, Wikinggruppen.

Erik Drakenberg, vd på Wikinggruppen

– E-handeln ökade dramatiskt i och med pandemin. Våra kunder behövde mer hjälp än någonsin tidigare, vi hann knappt med att serva dem och vi var tvungna att tacka nej till nya kunder som ville betala för våra tjänster.

Programmerare och support behövdes

Att rekrytera nya medarbetare var redan prioritet men blev nu en ännu hetare fråga på företaget. Erik hade redan tidigare samverkat med Arbetsförmedlingen i mindre omfattning med bland annat rekryteringsträffar. Nu kunde han tydligt peka på företagets ökande personalbehov, bland annat behövdes fler programmerare och personer som kunde jobba i supporten. Ett samarbete om en rekryteringsutbildning inleddes och nya rekryteringsträffar anordnades för att hitta rätt personer till företaget.

– För att det här skulle bli riktigt bra var det också en rejäl fördel att vi kunde vara med i urvalsprocessen, vi letade efter personlighet, vilja och driv hos kandidater som kunde rekryteras och det hittade vi bland 14 kandidater som kunde gå utbildningen, säger Erik.

Mer om rRekryteringsutbildning

Redan innan rekryteringsträffarna hade Arbetsförmedlingen samarbete med utbildningsleverantören Lexicon som nu kom att förse arbetssökande med det kunnande som behövdes på Wikinggruppen.

Elisabeth Lindberg, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen

– Vi var väldigt glada att de snabbt anpassa sig till behoven om IT-kompetens som efterfrågades och hitta väldigt bra lärare på kort tid, säger Elisabeth Lindberg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Hudiksvall.

Skräddarsydd utbildning

Wikinggruppen data var delaktiga i utformningen av utbildningen så att den kunde skräddarsys för deras behov.

– Det var väldigt bra. Vi kunde titta på vilket utbud de hade där delar passade väl in på kompetensbehoven och andra bitar kunde vi vara med och utforma så att det passade in på det vi efterfrågade, berättar Erik.

Utöver praktik på den blivande arbetsplatsen som ingick i utbildningen kunde företaget även ta plats och sätta prägel på fler sätt.

– En av våra medarbetare var lärare i en del moment av utbildningen och vi var med i klassrummet och svarade på frågor om vad som händer hos oss och om hur vi jobbar. Det var bra tillfällen för oss att skapa en relation och även för kandidaterna att få en känsla för om de ville vara hos oss och passade in.

Det är verkligen en win-win för oss och tidigare arbetslösa som nu fått jobb

Drygt fyra månader efter utbildningen startade har åtta av dem fått anställning på företaget.

– Det är verkligen en win-win, för oss och för tidigare arbetslösa som nu har fått jobb, säger Erik.

Engagemang viktigt

Man kan tycka att det har gått väldigt smidigt för IT- företaget i Hudiksvall men Erik vill betona att det är viktigt att som arbetsgivare vara engagerad i rekryteringsutbildningen för att det ska gå bra. Inte minst under praktiken.

– Det var en del kaos i början när praktikanterna kom till oss men vi avsatte fyra medarbetare som blev deras mentorer guidade dem in i hur vi arbetar. Det handlar ju om kunskapsöverföring men är också ett tillfälle att känna av om praktikanterna fungerar socialt här, passar in och trivs.

Erik är också nöjd med samarbetet med Arbetsförmedlingen under perioden.

– De har hela tiden funnits med på ett bra sätt, mest i kulisserna och hanterat frågor och ärenden som kan uppstå med de arbetssökande och funnits där som bollplank när det behövs, säger han.

Hittade rätt personer för jobbet

Företagsrådgivaren Elisabeth Lindberg menar att det är viktigt med att företagare som tar sig an en rekryteringsutbildning är engagerade för att processen ska bli riktigt bra.

– Erik har haft så mycket kontakt med de arbetssökande engagerat sig så mycket på djupet och inte bara tittat på vad som står i cv:et eller betyget och lärt känna dem för att hitta rätt personer för jobbet, det ger resultat, säger hon.

Som arbetsgivare är det en fördel att satsa och tänka långsiktigt, menar Erik.

– Det är viktigt att avsätta resurser för att ta hand om en sådan här process, det kostar en del på kort sikt men vi ser det här som en investering. Nu har vi rekryterat åtta personer och det är en jättevinst. Nu vill vi dra igång en ny rekryteringsutbildning eftersom e-handeln fortsätter öka och vi växer hela tiden, säger han.

Fördelar med rekryteringsutbildning

  • Du medverkar i planering av utbildningen och är med i urvalet av deltagare.
  • Du tar emot deltagare under den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen.

Mer om rekryteringsutbildning