Arbetsmarknadsutbildning ger branschen många bussförare

Publicerad: 2020-10-07

Arbetsförmedlingen utbildar personal inom branscher där det idag finns ett stort behov av arbetskraft. Sedan flera år tillbaka finns ett samarbete med bussbolaget Nobina där en skräddarsydd arbetsmarknadsutbildning har lett till hundratals nya busschaufförer för företaget. Med tjänsten Anställa från utbildning kan du på liknande sätt hitta nya talanger på väg ut i arbetslivet.

Efter arbetsmarknadsutbildningen blev Tara på kort tid en kraft att räkna med hos Nobina, berättar rekryteringsstrategen Lina Larsson på företaget.

Efter arbetsmarknadsutbildningen blev Tara på kort tid en kraft att räkna med hos Nobina, berättar rekryteringsstrategen Lina Larsson på företaget.

Tara, 27 år från Uppsala hade provat på många yrken. Efter några år inom vård och omsorg kom hon fram till att de var busschaufför hon ville bli, precis som två av hennes syskon. Efter kontakt med Arbetsförmedlingen kunde hon påbörja en arbetsmarknadsutbildning för att sedan direkt påbörja anställning hos bussbolaget Nobina.

– Eftersom det råder stor förarbrist i branschen har vårt samarbete med Arbetsförmedlingen varit avgörande för oss för att vi ska kunna möta våra personalbehov, säger Lina Larsson, rekryteringsstrateg på Nobina i Uppsala.

Arbetsmarknadsutbildning är avgörande för att möta våra personalbehov

Anställ från utbildning

Arbetsmarknadsutbildningen viktig

Nobinas svar på förarbristen var att tillsammans med Arbetsförmedlingen utforma en arbetsmarknadsutbildning som fångade upp arbetssökande som var intresserade, men som saknade kunskapen. Idag, flera år senare har Nobina kunnat rekrytera hundratals förare via utbildningen.

– En stor fördel med arbetsmarknadsutbildningar är att personens tidigare erfarenhet och bakgrund egentligen inte spelar någon roll. Vi fokuserar istället på att hitta personer med de egenskaper och kompetenser som vi anser är viktiga för bussförarrollen, kunskaper som krävs för att utföra yrket kommer personen senare få i utbildningen, säger Lina Larsson.

Hitta kompetensen du behöver

Arbetsmarknadsutbildningar kopplade till Nobinas rekrytering finns på 17 platser runtom i landet och är ett av många samarbeten som Arbetsförmedlingen har med större arbetsgivare. Dessutom håller Arbetsförmedlingen i ett antal utbildningar speciellt anpassade för branscher där det finns ett stort behov av arbetskraft. Med tjänsten Anställa från utbildning gör vi det lättare för fler arbetsgivare att få tillgång till nyutbildade krafter på väg ut på arbetsmarknaden.

– Om du kan ha ett lite längre perspektiv på några månader så kan du redan idag gå in på Arbetsförmedlingens webbplats och använda tjänsten som heter ”Anställa från utbildning” för att hitta kandidater med rätt kompetenser som är redo för att börja jobba hos dig inom kort, säger Karin Andersson, ansvarig för tjänsten på Arbetsförmedlingen.