Kakor, teknisk information

Här hittar du tekniska krav och vilka program du behöver för att få tillgång till all information på vår webbplats.

Kakor (cookies)

Vi använder kakor på arbetsformedlingen.se för att förbättra webbplatsen för dig som besökare. En kaka är en liten textfil som lagras på din dator och innehåller information. Det ger oss ingen information om dig som användare och överför inte virus till din dator. Det finns två typer:

  • permanenta kakor som ligger kvar på din dator under en bestämd tid
  • sessionskakor som lagras tillfälligt i datorns minne under en viss tid och som försvinner när du stänger webbläsaren.

Alla som besöker vår webbplats och som använder kakor måste enligt lag få information om att webbplatsen innehåller kakor, vad de används till och hur du kan välja bort dem.

Om du inte vill att kakor används på din dator, kan du ändra inställningen i webbläsarens säkerhetsinställningar. Då lagras inga kakor men du kommer inte heller att kunna använda vissa funktioner på webbplatsen, till exempel tjänster som kräver inloggning.

Kakor för webbanalys

Arbetsförmedlingens webbplats använder Matomo för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Matomo används för att samla in användardata vilket är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla vår webbplats och våra tjänster.

Så här analyserar vi kakor

Kakor skapade av Matomo börjar med:

  • _pk_id – (används för att spara anonymiserad data kopplat till unik besökare, vilket behövs bland annat för att kunna uppskatta antal användare och dimensionera våra tjänster)
  • _pk_ref – (används för att kunna se trafikflöden )
  • _pk_ses, _pk_cvar (korttidskakor för temporär data)

Den data som samlas in i Matomo är anonymiserad så att man aldrig ska kunna identifiera en enskild individ. Vi delar heller aldrig med oss av denna data till tredje part. Alla tjänster som används för datainsamling driftas i miljöer som finns inom Sveriges gränser och som är dedikerade till Arbetsförmedlingen.

Om du inte vill acceptera lagring av kakor för Matomo

Om du inte vill att kakor lagras på din dator kan du stänga av funktionen. Det gör du i din webbläsares inställningar. Då lagras inga kakor, men du kommer inte heller att kunna använda vissa funktioner på webbplatsen.

Om du inte vill stänga av lagringen av kakor, men ändå inte vill att dina besök på Arbetsförmedlingens webbplats ska visas i vår Matomo-statistik, kan du använda webbläsarens inställningar för Do Not Track-begäran.

För rättsinformation, se lag (2003:389) om elektronisk kommunikation

Mer om kakor och lagen om elektronisk kommunikation finns på Post- och telestyrelsens webbplats (PTS)

Webbläsare

Arbetsförmedlingens sidor fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. Vi råder dig därför att byta till någon av dem om du har webbläsaren Internet Explorer installerad på din dator eller mobila enhet. Detta är ett råd från flertalet myndigheter i Sverige.

Så här byter du webbläsare

Webbläsare är det program på din dator eller mobila enhet som tillåter dig att komma åt all information på internet.

Windowsdatorer har ofta Internet Explorer installerad som förvald webbläsare. Du bör ändra din standardwebbläsare, om den är inställd på Internet Explorer, till en modernare webbläsare, till exempel som Google Chrome, Microsoft Edge och Mozilla Firefox.

En gammaldags webbläsare som Internet Explorer har vissa problem med mer moderna webbsidor. Därför råder nu flertalet svenska myndigheter medborgare att byta till annan webbläsare. Nya digitala tjänster som vi utvecklar efter år 2020 kommer inte att fungera i Internet Explorer samt att vi inte kan ge teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Uppdatera din webbläsare genom att klicka på länken till valfri webbläsare och följ instruktionerna. Svara ja vid frågan om du vill byta standardwebbläsare.

Rekommenderade webbläsare

Ladda ner webbläsaren Google Chrome

Ladda ner webbläsaren Microsoft Edge

Ladda ner webbläsaren Mozilla Firefox

Ladda ner webbläsaren Apple Safari

Om du använder en dator som ägs av en administratör, till exempel om du har en jobbdator, och du inte själv kan uppdatera din webbläsare, be din administratör hjälpa dig.

Ladda ner filer

På webbplatsen finns flera dokument du kan ladda ner i olika filformat. För att kunna ta del av dokumenten behövs ofta ytterligare ett program utöver din webbläsare.

Instruktioner om du har svårt att öppna våra PDF-filer

Ladda ner Adobe Reader för att öppna PDF-filer

Säkerhetsvarning

När du navigerar på vår webbplats kan du i vissa fall få en säkerhetsvarning. Det är ett medvetet val vi har gjort och är alltså inget fel. Säkerhetsvarningen visas på grund av att vi länkar in material från externa källor som till exempel:

  • filmer på bland annat Youtube
  • dela-funktion
  • lediga jobb hos oss (Reach mee).

AI-tjänst för förslag på sidor

Arbetsformedlingen.se använder tjänsten rek.ai för att samla in anonym statistik för att kunna ge förslag på sidor för våra besökare.

Den anonyma statistik vi har tillgång till är tidpunkt, besökta sidor, inloggad eller oinloggad samt information från webbläsaren.

Vi testar rek.ai på arbetsformedlingen.se i Platsbanken där jobbsökning på en specifik ort kan ge förslag på liknande orter att lägga till i sin sökning.

Mer om tjänsten rek.ai

Upphovsrätt

All text på vår webbplats är fri att använda och sprida vidare förutsatt att du anger Arbetsförmedlingen som källa.