Geografisk och yrkesmässig rörlighet
Återrapportering till regeringen 1 oktober 2024.
Arbetsförmedlingen har under 2024 utifrån myndighetens regleringsbrev haft i uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässig rörligheten bland arbetssökande. Detta genom både stöd och kontroll och med särskilt beaktande av arbetskraftsbehov som uppstår vid stora företagsetableringar och företagsexpansioner.
Handlingsplanens utformning prioriterad
Geografisk och yrkesmässig rörlighet är centralt för Arbetsförmedlingens uppdrag att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt. För att det ska fungera krävs att arbetssökande möter en tydlighet i vad de förväntas göra och att kraven på yrkesmässig och geografisk rörlighet balanseras upp av ett ändamålsenligt stöd från myndighetens sida. Dokumentationen under processen är en nyckel både för att driva mot resultat och för att kunna arbeta med systematiska kontroller. Därför prioriterar Arbetsförmedlingen utvecklingen av handlingsplanens utformning och att den används korrekt. Sammantaget är detta en viktig utgångspunkt för att arbeta med matchning på ett effektivt sätt.
Betydande utvecklingsarbete
Uppdraget innebär ett betydande utvecklingsarbete som omfattar stora delar av verksamheten. Utvecklingen omfattar både metoder och systemstöd och arbetet bedöms behöva pågå under en längre tid. Arbetsförmedlingen har bland annat utvecklat handlingsplanernas innehåll avseende geografiskt och yrkesmässigt sökområde, antalet platsanvisningar och platsförslag har ökat och kontrollen av att arbetssökande aktivt söker lämpliga arbeten har stärkts.
Arbetsförmedlingens bedömning är att de åtgärder som har vidtagits skapar förutsättningar för ökad rörlighet på arbetsmarknaden och att förflyttningen kommer bidra till förbättrad kompetensförsörjning och arbetsmarknadens funktionssätt.