Utvecklade matchningstjänster

Återrapportering till regeringen 13 oktober 2023

Arbetsförmedlingen har av regeringen fått i uppdrag att analysera den utvecklade matchningstjänsten rusta och matcha. Rapporten beskriver vilket stöd som deltagarna får, samt i vilken utsträckning de når målet med tjänsten. Rapporten beskriver inte den nuvarande tjänsten rusta och matcha 2, som infördes i april 2023.

Rapportens viktigaste slutsatser är bland annat följande:

  • 33 procent av deltagarna som lämnar tjänsten till arbete eller studier, har fortsatt jobb eller studerar minst fyra månader senare.
  • Ungefär två tredjedelar av anställningarna är osubventionerade och en tredjedel är subventionerade.

  • Deltagare inom tjänsten får i genomsnitt fyra till åtta timmar stöd per månad. Stödet är relativt jämnt fördelat mellan olika grupper och mellan tjänstens tre nivåer. Stödet till deltagarna skiljer sig däremot inte nämnvärt åt mellan de tre nivåerna.

  • Det finns stora resultatskillnader mellan olika grupper av deltagare, trots att de från början bedömts ha liknande förutsättningar och därmed placerats i samma nivå. Till exempel är resultaten bättre för utrikes födda män än för utrikes födda kvinnor, för yngre än för äldre. Resultaten är dessutom sämre för dem som saknar gymnasieutbildning och för dem som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

  • I den nya vidareutvecklade matchningstjänsten rusta och matcha 2 som startade i april 2023 har Arbetsförmedlingen vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att alla arbetssökande som deltar i tjänsten ska få ett likvärdigt stöd utifrån behov. Dessa åtgärder handlar bland annat om ett utvecklat statistiskt bedömningsstöd, utökade krav på personaltäthet och förändringar av ersättningsmodellen.