Utvecklade matchningstjänster

Återrapportering till regeringen 13 april 2023

En analys av de utvecklade matchningstjänsterna i rusta och matcha. Den långa uppföljningsperioden utgör underlag för mer tillförlitliga resultat.

För tjänsten i stort varierar resultatet över tid, vilket bland annat beror på att tjänstens målgrupp varierat och att efterfrågan på arbetskraft successivt förbättrats sedan den infördes våren 2020.

För de arbetssökande vi har kunnat följa i minst 18 månader från deras start av deltagande i tjänsten är andelen som varit i arbete eller utbildning i minst fyra månader 37 procent. Detta baseras på deltagare som påbörjade tjänsten fram till och med juli 2021, vilket var en period då arbetssökande med relativt goda jobbchanser tog del av tjänsten.

Resultaten består framför allt av övergångar till främst arbete och, i mindre grad, till utbildning. Beroende på nivå och tidsperiod står arbete för runt 80 procent av de totala utfallen. Kvinnor går, i högre grad än män, till utbildning. Män går, i högre grad än kvinnor, till subventionerade anställningar. Utrikes födda går, i högre grad än inrikes födda, till subventionerade anställningar.

Rapporten visar på ett sämre utfall för äldre jämfört med yngre arbetssökande, för utrikesfödda kvinnor jämfört med utrikesfödda män, för de som saknar jämfört med de som har en avklarad gymnasieutbildning, för de med längre jämfört med kortare arbetslöshetstid samt för de som har jämfört med inte har funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.