Från Portugal till Sverige – en barnsjuksköterskas väg till nya erfarenheter och karriärutveckling
I juni 2023 flyttade sjuksköterskan Margarida Garcia från Lissabon till Göteborg. På så sätt kunde hon återförenas med sin pojkvän, som arbetade där sedan tidigare som programvaruingenjör.
Ville flytta till ett annat land i Europa
23-åriga Margarida Garcia och hennes pojkvän Pedro ville flytta till ett annat land i Europa för att få nya erfarenheter, ta ett kliv framåt i karriären och med tiden bilda familj. Margarida, som är utbildad sjuksköterska och hade arbetat ett år på neonatalavdelningen vid ett sjukhus i Almada i Portugal, säger att deras ambition alltid varit att flytta för att få bättre arbetsvillkor och kunna leva ett självständigt liv.
– Målet har alltid varit att flytta inom Europa, exempelvis till de nordiska länderna eftersom de har bättre resurser där. De länderna har kommit längre i utvecklingen och erbjuder en bra balans mellan arbete och privatliv, säger hon.
Valet föll på Sverige när Pedro fick ett jobberbjudande i Göteborg som han nappade på. Margarida fick stanna kvar i Portugal, men fem månader senare fick hon jobb som sjuksköterska med specialisering på barnkardiologi vid Göteborgs universitetssjukhus och kunde flytta till Pedro.
Erfarenheterna med flytten till Sverige inspirerade dessutom paret att inrätta en egen rekryteringsbyrå, Europe Connected by Talents, för att hjälpa svenska företag att rekrytera hälso- och sjukvårdspersonal samt ingenjörer från hela EU och ge assistans med pappersarbetet. De säger också att de i framtiden gärna skulle ansluta sitt företag till Euresnätverket.
Praktiska steg
Margarida började med att studera svenska för att uppnå de språkkunskaper som krävs för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.
– Jag studerade och tog lektioner i nio månader samtidigt som jag arbetade i Portugal. När kursen började närma sig sitt slut fick jag jobb i Göteborg och flyttade dit. Jag jobbade som vårdbiträde samtidigt som jag läste den sista modulen i svenskakursen. Den var till stor hjälp för att lära mig språket och kunna anpassa mig till landet på ett smidigt sätt, säger Margarida.
Hon säger också att processen var enkel tack vare stödet från Eures. Men som i varje flytt har det funnits svåra stunder också.
– Det svåraste med flytten har utan tvekan varit saknaden efter min familj och mina vänner, men det försöker jag hantera genom att åka till Portugal ofta och påminna mig själv om jag gör allt detta för att ge mig själv och min familj ett bättre liv, säger Margarida.
– Jag tror att det bästa med den här förändringen är att den fått oss att växa som personer. Att starta ett liv tillsammans i ett nytt land där vi inte känner någon gör att vi utvecklas och upptäcker nya sidor av oss själva och får uppleva nya saker. Det är intensivt och inte alltid lätt, men det är något som jag rekommenderar alla att göra.
Så hjälpte Eures till
Margarida upptäckte Eures genom sin svensklärare.
– Det är verkligen en bra hjälp och öppnar många dörrar för den som vill byta land. I mitt fall fick jag ekonomiskt stöd för de språkkurser jag läste, för den personliga intervjun och även flyttrelaterad hjälp. Det är definitivt något som jag brukar rekommendera andra personer som funderar på att arbeta utomlands, eftersom stödet är otroligt.
Gloria Cunha Byström, som arbetar med rekrytering till hälsosektorn vid Eures Sverige, gav Margarida råd och hjälpte till med att vidarebefordra hennes cv till relevanta arbetsgivare.
– Margarida kontaktade oss angående jobbsökande och information om Targeted Mobility Scheme eller TMS, det vill säga vårt riktade program för rörlighet. Jag gav Margarida information om att bo och arbeta i Sverige, om vårdsektorn och om ansökningsförfarandet för bidrag från TMS. Det var fantastiskt att arbeta med Margarida, inte minst på grund av hennes beslutsamhet och ambition, säger Gloria.
Till andra arbetstagare inom vården i EU som vill flytta till Sverige rekommenderar Gloria att först ansöka om att få sina kvalifikationer erkända av Socialstyrelsen och att sedan börja läsa svenska.
Apply to licence to practice (socialstyrelsen.se)
För mer information, kontakta rekryteringsteamet för hälso och sjukvård.