Spanska veterinärer flyttar till Sverige

Publicerad: 2022-09-23

Eures i Spanien och i Sverige samarbetar för att rekrytera spanska veterinärer till kliniker i Sverige.

NYHETSARTIKEL 6 september 2022 Eures-portalen

I maj anordnade Eures Sverige och Eures Spanien informationsmöten för spanska veterinärer om jobbmöjligheter i Sverige. Vi intervjuade Eures-rådgivarna Anders Carlsson Eklund och Rob Floris från Arbetsförmedlingen för att lära oss mer.

Bild på EURES-rådgivarna Anders och Rob i Zaragoza, Spanien

EURES-rådgivarna Anders och Rob i Zaragoza, Spanien

Hur uppstod idén med detta samarbete?

– När vi anordnade våra europeiska (online) jobbdagar 2021 fick vi flera frågor från veterinärkliniker i Sverige som frågade om vi kunde hjälpa dem att rekrytera veterinärer från Europa. Vi fick veta att det fanns ett behov av minst 350 veterinärer i Sverige, så vi började fundera på sätt att hitta rätt kandidater. Genom Eures-nätverket fick vi veta att det fanns ett litet överskott av veterinärer i Spanien, så vi frågade våra spanska kollegor om de kunde arbeta med oss ​​i ett gemensamt projekt. Vårt projekt fick sällskap av Evidensia, en svensk veterinärklinik som deltog i våra europeiska (online) jobbdagar 2021. Evidensia följde oss i Spanien för att rekrytera veterinärer på plats.

Kan ni berätta mer om de infomötena som ni anordnade?

– Som en del av marknadsföringen av informationsmötena tog vi fram en annons som informerade spanska veterinärer om möjligheterna för dem i Sverige. Annonsen gav arbetssökande praktisk information om våra rekryteringsevenemang, arbete i Sverige, samt länkar till mer information. Eures Spanien lyckades till och med marknadsföra vårt evenemang på nationell tv!

Vi genomförde informationstillfällena den 18 och 19 maj 2022. Det var mycket viktigt att kandidaterna enkelt kunde få information på sitt eget språk. Det är därför Evidensia tog med sig en spansktalande veterinär som arbetar i Sverige för att svara på potentiella sökandes frågor.

"Det var fantastiskt att komma tillbaka till rekrytering på plats. En onlineintervju kan aldrig ge dig så mycket information som ett möte ansikte mot ansikte, där Eures-rådgivare kan rensa ut alla tvivel som företag eller arbetssökande kan ha," sa Eva Octavio de Toledo Gutiérrez, Eures-rådgivare, Spanien.

Den första dagen av evenemanget träffade vi många utbildade och erfarna veterinärer. Våra kollegor på Evidensia blev positivt överraskade med kvaliteten på kandidaterna. Och den andra dagen träffade vi 22 veterinärstudenter från Zaragoza. En av kandidaterna pratade till och med svenska!

Vi deltog också i de europeiska (online) jobbdagarna ’Hälsopersonal, veterinärer och lärare för Sverige’. Tillsammans med Evidensia livestreamade vi från rekryteringseventet i Zaragoza, vilket visar att vi kan rekrytera både online och på plats. Som ett resultat av de tre informationsmötena planerar Evidensia att fortsätta rekryteringsprocessen med cirka åtta veterinärer.

Vad lärde ni er av att planera dessa evenemang?

– Zaragoza var en utmärkt stad för pilotevenemanget. I framtiden kommer vi att undersöka möjligheten att besöka fler spanska städer för att locka fler kandidater. Vi fick också veta att den spanska staten vart fjärde år anordnar ett rekryteringsevenemang för veterinärer. Så till våra nästa tillfälleng slipper vi ha egna rekryteringsevenemang samtidigt.

Planerar ni att upprepa denna händelse?

– Efter framgången med detta pilotevenemang har Evidensia informerat oss om att de skulle vilja att vi gör om dessa informationsmöten – kanske till och med i andra länder. Så vi är naturligtvis öppna för att samarbeta med fler kollegor och länder från Eures-nätverket!

Vi är otroligt tacksamma för all hjälp vi fått från våra EURES-kollegor i Zaragoza, och hoppas kunna fortsätta vårt samarbete.

”Det var ett nöje att arbeta med Rob och Anders. De är fantastiska proffs med mycket erfarenhet inom den här sektorn, vilket gjorde allt enkelt”, sa Eva Octavio de Toledo Gutiérrez avslutningsvis.