Artikel om utbildningsföretaget Iris Hadar, mångårig Eurespartner

Publicerad: 2022-08-31

Eures-rådgivaren Anders Jakobsson på Iris Hadar i Lycksele intervjuas om sitt arbete med att informera om jobbmöjligheter i Europa.

Ger möjlighet till jobb utomlands

Det europeiska nätverket EURES stöttar arbetssökande och företag att hitta jobb eller anställda utomlands. Anders Jakobsson i Lycksele är rådgivare för EURES.

– Jag tycker det är viktigt att människor får reda på att den här möjligheten finns, säger han.

Anders Jakobsson jobbar på utbildningsföretaget Iris Hadar som är samarbetspartner till Arbetsförmedlingen i Sverige. En del i hans uppdrag är just att vara rådgivare inom EURES ett nätverk mellan arbetsförmedlingar inom EU inklusive Schweiz, som startade 1994, för att underlätta den fria rörligheten för arbetssökande.

– För att kontakta mig om EURES behöver man inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen det är bara att ringa mig om man har några frågor, berättar Anders.

I dag finns det nästan 4 miljoner lediga jobb i 33 olika länder i EURES-portalen.

– Det jämfört med att de i Sverige kanske finns mellan 180 000 till 190 000 jobb. Så det här är en utökad möjlighet att få jobb. Det är också en ökad möjlighet för företag att få tag i anställda. Det är en del i att skapa ett gemensamt Europa, men framförallt är målsättningen att underlätta rörligheten.

På hemsidan finns det information om länderna och dess arbetsförhållanden. Det går även att lägga ut sitt CV på portalen om man är nyfiken på att jobba utomlands, för då kan potentiella arbetsgivare se det.

– Vi som rådgivare ska hjälpa människor som vill söka sig ut men också skapa kontakt med företag.

EURES består av både ett nätverk och av jobbportalen. De har även en tjänst som heter ”European Job Days” och där ordnas det jobbmässor digitalt.

– De har fortsatt med digitala arbetsmarknadsträffar efter pandemin, i och med att det sker digitalt så skapar det möjligheter. Dessa träffar kan vem som helst delta i.

Det finns även ett stödprogram, Target Mobility Chain, där både företag och privatpersoner kan få hjälp med vissa språkkurser om man har fått ett jobb i ett annat land. Det kan även finnas möjlighet till viss stöttning vid flytt till ett nytt land.

I sin roll som rådgivare blir Anders kontaktad av företag och arbetssökande i hela Sverige.

– Jag tog på mig rollen för att jag har ett stort intresse för internationellt utvecklingsarbete och jag tycker om att inspirera människor att titta utanför sin egen trygga bubbla.

Anders berättar hur han jobbar i dag som rådgivare och de som är intresserade ringer honom och frågar om olika länder där de vill söka jobb i. Han berättar att det är en trend just nu att många är intresserade av Spanien och Irland.

– Kanske är personen intresserad av att jobba på Irland. Jag hjälper då till att stötta personen genom att vi kollar på vilka jobb det finns, hur söker man jobb i området och eventuellt så kan jag matcha ihop personen med en kontakt i landet.

Den första september hålls öppet hus i Iris Hadars lokal i Lycksele, och då kommer Anders att informera om EURES.

Text: Caroline Lundström, Lokaltidningen