"Jag tycker alla ska åka och säsongsjobba"

Publicerad: 2024-06-26

Skidåkning, fest och vänner för livet. Men också hårt jobb.
Nora van den Brink, 22 år, har säsongsjobbat några vintrar i Åre och kan varmt rekommendera andra att göra likadant.
– Det är otroligt kul och gemenskapen har varit fantastisk, säger hon.

Många arbetsgivare behöver extra personal under högsäsong - både sommar och vinter - och är därför i behov av ”säsongare” som kommer dit och arbetar en kortare period.

På en skidort till exempel gör det stora antalet turister under vintersäsongen att det uppstår behov av extrapersonal inom i stort sett alla yrkesgrupper. Det kan vara skiduthyrare, hotellreceptionister, serveringspersonal, bartendrar, frukostvärdar, vaktmästare och butiksmedarbetare för att nämna några.

En som provat på livet som säsongare är Nora van den Brink från Stockholm. Under två vintrar har hon arbetat som servitris på Buustamons fjällgård i Åre och under sommaren nu jobbar som servitri hon i Stockholms skärgård.

Hur fick du chans att säsonga i Åre?

– Säsongen 2022-2023 jobbade jag för första gången i Åre efter att min syster hade säsongat där tidigare år. Det inspirerade mig till att själv söka jobb där.

Vilka arbetsuppgifter hade du?

– Jag jobbade som servitris på Buustamons Fjällgård. Serverade mat och dryck till gäster på både dagtid och kvällstid. Jag arbetade där från slutet av november till början av maj

Vad var roligast med jobbet?

– Alla kollegor och gemenskapen som bildas emellan oss alla som jobbar där. Festerna vid sidan av arbetet är inget att klaga på heller!

Vad var jobbigast?

– Att kombinera jobb med utelivet, samt avståndet från boende till jobb. Sen var det väldigt kallt i vissa perioder också.

Hur var gemenskapen?

– Den var helt fantastisk. Man kommer varandra så mycket närmare när man jobbar och bor ihop. Många åker på säsong på egen hand vilket gör att man måste skapa nya relationer med andra människor.

Skulle du rekommendera andra att säsongsjobba?

– Utan tvekan! Jag tycker att alla ska åka och säsongsjobba. Ett utav mina bästa beslut!

Vilka egenskaper är bra att ha?

– Det finns inte riktigt några specifika krav för att passa in som säsongare, men jag skulle säga att det underlättar att vara extrovert och framåtriktad, både inom arbetslivet och i sociala sammanhang.

Vad är dina planer framöver?

– Nu gör jag en säsong på Sandhamn tillsammans med många av mina kompisar från Åre. Jag jobbar fortfarande inom serviceyrket och trivs bra med det! Vad jag ska göra i höst är ett mysterium men jag ser fram emot det också!

Tips för dig som vill säsongsjobba

Den 22 augusti kan du delta i ett webbinarium där du får tips på hur du kan få jobb på en skidort i fjällen, träffa arbetsgivare och jobbsökarexperter och ställa frågor till dem i chatten.

Webbinarium: Säsongsjobba i fjällen i vinter

Läs mer om hur du hittar fjälljobben