Skydda dig från att bli utnyttjad på jobbet

Publicerad: 2024-05-24

När du ska börja ett jobb eller en praktikplats är det viktigt att kolla upp att arbetsgivaren är seriös och bedriver sin verksamhet på ett lagligt och säkert sätt. Risken är annars att du kan bli utnyttjad eller skadas i en arbetsplatsolycka. Här får du en checklista som kan hjälpa dig få koll på dina rättigheter på jobbet.

Arbetslivskriminalitet är när företag eller organisationer medvetet bryter mot regler i arbetslivet. Det kan vara arbetsgivare som erbjuder tjänster till låga priser genom att utnyttja människor. Exempelvis tvingas människor jobba för knappt någon lön alls, utföra farliga arbetsuppgifter och bo på sina arbetsplatser.

Viktigt att samarbeta

– Arbetslivskriminalitet är svårt att komma åt och därför är det viktigt att vi myndigheter tillsammans arbetar för att motverka det. Den går inte enbart att kontrollera bort, utan kräver flera åtgärder. Ibland genomför vi kommunikationsinsatser som kan ge skjuts framåt i arbetet, säger Dennis Gustafsson, Arbetsförmedlingens samordnare i myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet.

Viktigt med anställningsavtal

Man har både rättigheter och skyldigheter på en arbetsplats och gentemot sin arbetsgivare. Frågor om vad som gäller för arbetstagare och arbetsgivare kallas arbetsrätt. Bland de viktigaste sakerna att ha koll på när man ska börja ett nytt jobb är att man får ett anställningsavtal där det bland annat står hur mycket man ska jobba, vad man ska få i lön och vilka arbetsuppgifter man har.

– Det ska vara lätt att göra rätt både för arbetssökande och arbetsgivare. De flesta arbetsgivare är schysta och erbjuder riktiga jobb och bra villkor. När det inte är schyst då är det viktigt att känna till sina rättigheter, säger Dennis Gustafsson.

Nytt jobb? Tänk då på det här

  • Anställningsbevis. Be om att få ett anställningsbevis innan du börjar jobba så du vet vad som gäller.
  • Gå inte med på att provjobba utan lön.
  • Kolla om arbetsplatsen har kollektivavtal. Då finns det tydliga regler för vad som gäller och du har den tryggheten att luta dig mot.
  • Begär ett arbetsbetyg när arbetet är klart.
  • Kontrollera din lönespecifikation om semesterersättningen är inbakad i lönen eller betalas ut separat.
  • Efter fem timmar har du rätt till rast. Den ingår inte i arbetstiden.
  • Skattejämkning – Se till att du betalar rätt skatt. Om du tjänar under 22 208 kr/år (2023) behöver du inte betala någon skatt alls.
  • Jobba aldrig ”svart”, det vill säga att du inte betalar skatt på din lön, vilket är olagligt. Det betyder också att din arbetsgivare inte betalar några sociala avgifter för dig och då får du inte sjuk- eller semesterersättning.

 

Riskbranscher för arbetslivskriminalitet

Byggbranschen, restaurangbranschen, transportbranschen, städbranschen, vård, omsorg och sociala tjänster, jord-och skogsbruk, kroppsvårdsbranschen, bilvård, avfallshantering
Källa: Arbetsmiljöverket

Tipsa här om du misstänker att någon fuskar med bidrag

Arbetsförmedlingens arbete mot arbetslivskriminalitet