Etableringsjobbet blev en fullträff för Yuliia

Publicerad: 2024-05-24

Yuliia Rybachuck kom till Sverige från Ukraina för två år sedan. Nu har hon fått jobb med det nya anställningsstödet etableringsjobb på industriföretaget Gerdins i Kramfors och läser svenska på SFI.
– Jobbet betyder jättemycket för mig, säger hon.

Yuliia, tvåa från vänster, har blivit en bra värvning för Gerdins med hjälp av etableringsjobb.

Yuliia, tvåa från vänster, har blivit en bra värvning för Gerdins med hjälp av etableringsjobb.

Yuliia Rybachuck har fullt upp på sin arbetsplats i Kramfors kommun. Industriföretaget tillverkar svarvade hålpipor för stansning av läder och andra material som levereras över hela världen. Yuliia tycker om att hon får göra många olika saker på jobbet.

Jag gör kvalitetstester, räknar och packar varor på lagret och kan också jobba med tillverkningen av hålpipor, säger hon.

Studerar svenska

Dessutom kan Yuliia studera Svenska för invandrare, SFI, några dagar i veckan vilket hon tycker är väldigt bra. Studierna och jobbet hjälper henne att utvecklas.

– Jobbet är viktigt för mig på så många sätt. Man betalar skatt, känner sig stolt och jag kan prata med mina kollegor, ibland om vädret, ibland skoja och skratta och ibland om livsproblem, säger hon.

Etableringsjobb riktar sig till personer som har varit arbetslösa länge eller är nyanlända. Om du är arbetssökande behöver du själv hitta en arbetsgivare som kan anställa dig med etableringsjobb.

Allt om det nya anställningsstödet etableringsjobb

En bra lösning

För Yuliia blev det nya anställningsstödet en bra lösning, tycker hon. Hon hade först ett introduktionsjobb på Gerdins men det tog slut. Yuliia fick hjälp av Arbetsförmedlingen och Cecilia Forsman som är affärsområdeschef på Gerdins.

– Yuliia arbetar bra, hon är en stolt yrkesmänniska, pålitlig, ordningsam och kvalitetsmedveten. Förutom det har hon en glädje och energi som gör henne till uppskattad medarbetare. Etableringsjobb var ett bra sätt att knyta henne till oss samtidigt som hon kan studera svenska och utvecklas, säger Cecilia Forsman.

Yuliia Rybachuck är glad:

– I Ukraina arbetade jag med HR och tänkte hela tiden på vad jag kunde göra för personalen för att de skulle må bra. Nu känner jag att någon tar hand om mig och tänker på hur jag vill ha det för att må bra, säger hon.

Vad är etableringsjobb?

Med etableringsjobb får du som har varit arbetslös länge eller är nyanländ möjlighet att få arbete. Du behöver själv hitta en arbetsgivare som vill anställa dig med etableringsjobb.

Etableringsjobb innebär en tidsbegränsad anställning på heltid i max två år hos den arbetsgivare som anställer dig. Målet är att etableringsjobb ska leda till en tillsvidareanställning.

Etableringsjobb