Här finns yrkesutbildningar med goda jobbchanser

Publicerad: 2024-03-18

I Övertorneå, mitt på Nordkalotten, ligger Sveriges nordligaste utbildningscentrum för arbetsmarknadsutbildningar, Utbildning Nord.
– Skolan är toppen! Här kan jag äntligen förverkliga min dröm att bli fordonsmekaniker, säger Melake Alazar.

Efter utbildningen till fordonsmekaniker väntar jobb med att laga Caterpillars på företaget där Melake Alazar praktiserat. Foto: Peter Stenberg.

Utbildning Nord i Övertorneå är en gemensam utbildningsanordnare för Sverige, Finland och Norge och anordnar ett 30-tal utbildningar till olika yrken, bland annat till automationstekniker, systemspecialist, kylmontör, undersköterska, kock, fordonsmekaniker, snickare och målare. Omkring 500 studenter från de tre länderna utbildas på skolan varje år.

Har redan fått jobb

I en av skolans verkstäder hittar jag Melake Alazar som är inne på sluttampen på sin utbildning till fordonsmekaniker. Han går en form av arbetsmarknadsutbildning som kallas rekryteringsutbildning, vilket innebär att det finns en arbetsgivare som avser att anställa honom efter utbildningen. Det är det företag där han gjorde sin arbetsplatsförlagda del av utbildningen.

– Allt här överträffar mina förväntningar hundra gånger om. Skolan och lärarna är toppen. Det är learning by doing, vi läser ett teoretiskt moment och sen får vi testa det praktiskt. Det är också en härlig känsla att veta att jag har ett jobb som väntar på mig, säger Melake.

Melake kom till Sverige från Eritrea för 11 år sedan och har sedan dess haft flera olika jobb, mest inom hemtjänsten men även på restaurang. Han har bott och arbetat på olika platser i Sverige; Stockholm, Umeå, Fagersta, Järvsö och Bollnäs.

– För mig är det inga problem att flytta eller byta jobb, jag anpassar mig snabbt och har lätt för att få kontakt med människor, säger han.

Skolan bekostade flygresa

När Melake inte kunde få en fast tjänst inom hemtjänsten i Stockholm stad valde han att säga upp sig. Han tyckte tiden var inne att göra något annat. På Arbetsförmedlingens hemsida läste han om Utbildning Nords utbildning till fordonsmekaniker och blev intresserad. Han mejlade en intresseanmälan och sen gick allt snabbt. Skolan bekostade en flygresa så han kunde göra ett studiebesök - och då vara saken klar. Han ville absolut flytta dit och utbilda sig.

– Jag packade in mina ägodelar i bilen och styrde norrut. Jag visste att det skulle vara långt till Övertorneå men inte så otroligt långt. Jag körde och körde och det kändes som resan aldrig skulle ta slut, säger Melake.

Nio av tio får jobb

Leif Pääjärvi är utbildningsstrateg på skolan. Han berättar att resultatet på utbildningarna är mycket bra. Inte minst med tanke på att flera av dem kan ha varit borta från arbetsmarknaden länge och dessutom saknar studieerfarenhet.

– Våra studerande är arbetslösa eller riskerar arbetslöshet och har via Arbetsförmedlingen i respektive land fått en plats här. Våra uppföljningar visar att i genomsnitt 90-100 procent av deltagarna på våra rekryteringsutbildningar får jobb efter utbildningen, säger Leif Pääjärvi.

Samarbetar med näringslivet

En avgörande orsak till att utbildningarna fungerar så bra är enligt Leif att skolan samarbetar med näringslivet i så kallade branschråd för att hålla en hög kvalitet på utbildningarna och säkerställa att de leder till yrken där det behövs personal.

En annan framgångsfaktor är gemenskapen på skolan.

– Det blir en ganska speciell stämning här eftersom vi har studerande från tre olika länder. De får förståelse för varandras likheter och olikheter, provar varandras maträtter, deltar i varandras högtider och så vidare. Det skapas en nordisk samhörighet, säger Leif.

Melake bor i ett studentrum på skolan och att ”bo i korridor” tycker han bara är positivt.

– Det är trevligt att ha folk nära sig, det finns alltid någon att prata eller hitta på något med, säger han.

Skräddarsydda kurser

Precis som de flesta andra utbildningar på skolan har utbildningen till fordonsmekaniker kontinuerlig antagning. Det innebär att studenterna påbörjar eller avslutar sina utbildningar vid olika tidpunkter och att alla har egna skräddarsydda kurser utifrån sina förkunskaper.

– Jag håller på att förverkliga min dröm. Pappa hade bilverkstad i Eritrea och när jag växte upp var jag nästan varje dag med där och hjälpte till. Ända sedan dess har jag velat bli fordonsmekaniker och nu är jag snart i mål, säger Melake.

Utbildningar efter arbetsmarknadens behov

Utbildning Nord anordnar yrkesutbildningar efter arbetsmarknadens behov vilket gör att jobbchanserna är stora. Utbildningarna är kostnadsfria och de studerande får aktivitetsstöd och traktamente. Skolan hjälper också till att ordna boende.

Utbildningar hos Utbildning Nord (utbnord.se)

Alla arbetsmarknadsutbildningar

Läs om yrken och framtidsutsikter