Praktiksatsning gav Walat jobb

Publicerad: 2023-06-20

Visste du att arbetspraktik kan vara ett steg på vägen till drömjobbet? Så var det för Walat Barkal. Han gick från att vara långtidsarbetslös till en anställning som kock.

Kocken Walat i restaurangköket

Hotell- och restaurangbranschen har länge haft svårt att hitta kompetens. Arbetsförmedlingen och Steam Hotel i Västerås drog i gång en gemensam praktiksatsning som visade sig bli ett lyckokast. Hotellet har funnit nya medarbetare och långtidsarbetslösa har fått chans att komma ut på arbetsmarknaden.

En av dem som fått jobb är Walat Barkal, som kom som flykting från Syrien för ett antal år sedan. Han var arbetslös när han erbjöds möjlighet att gå ett tre veckor långt praktikprogram på Steam Hotel.

– Jag har utvecklats jättemycket här. Inte bara av själva arbetet, människorna här är jättetrevliga också, säger han.

Walat fick jobb som kock

film
/

2 minuter 22 sekunder

Efter lång tid som arbetssökande blev arbetspraktik hos hotellkedjan ett lyckokast.

En slags introduktionsutbildning

Praktikprogrammet fungerar som en introduktionsutbildning och ett sätt att ta reda på vilket område deltagarna kan fortsätta att utvecklas inom. För Walats del innebar det att han gick vidare som kock. För andra kan det leda fram till andra yrken som hotellet har behov av, inom städ, kök eller restaurang.

Carolina Wiktorsson håller i praktikprogrammet på Steam Hotel. Tack vare det lyckade resultatet i Västerås har hotellkedjan satt igång liknande satsningar på andra orter.

– Förra året hade vi ungefär 30 elever, varav 20 fick en anställning – ett fantastiskt resultat. Nu har vi tre klasser i gång och hoppas på samma resultat. Vi ska trippla det här framöver, säger hon.

Ett arbetsmarknadspolitiskt program

Annelie Nyström, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, hyllar praktiksatsningen. Deltagarna, som alla har lång arbetslöshet bakom sig, har kunnat delta genom det arbetsmarknadspolitiska programmet arbetspraktik.

– Arbetspraktik är en jättebra insats för att stötta långtidsarbetslösa ut i arbete. Det kan även kombineras med anställningsstöd, till exempel nystartsjobb, för att få arbetsgivare att våga satsa på personer som varit ifrån arbetsmarknaden en längre tid, säger hon.

Vill du veta mer om arbetspraktik?

Här kan du läsa mer om arbetspraktik