Flytten till Skellefteå gav Salim jobb direkt

Publicerad: 2023-03-29

Uppsalabon Salim Khoury hade länge sökt heltidsjobb. Men när han kom i kontakt med stödprogrammet Relocate som Arbetsförmedlingen deltar i gick allting snabbt. På bara några veckor hade han flyttat till Skellefteå och fått jobb på kommunens måltidsenhet.

25-årige Salim Khoury kommer ursprungligen från en förort till Syriens huvudstad Damaskus. 2015 kom han till Sverige och Uppsala, där han arbetade deltid som kockbiträde på Uppsala kommuns måltidsenhet. Han ville ha en stabilare anställning och i oktober 2021 tipsade en vän honom om programmet Relocate (skelleftea.se) som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Northvolt, Region Västerbotten och Skellefteå kommun. Programmet är ett unikt stöd som gör det enkelt att flytta till Skellefteå för att jobba, bo och leva.

Erbjöds jobb som kockbiträde

Salim ansökte till programmet och bifogade cv och arbetsgivarintyg. Efter en tids urvalsprocess kontaktades han av representanter från Relocate. Han blev tillfrågad om han kunde tänka sig att arbeta som kockbiträde.

– Jag sa att jag var mer än villig att prova, berättar Salim Khory som bara några veckor därefter blev kallad till en digital jobbintervju.

– Jag berättade om mina erfarenheter och de kontaktade mina referenser. En tid senare blev jag kontaktad igen och fick frågan när jag kunde flytta, säger Salim Khory.

Här hittar du jobben i norra Sverge

Packade och köpte tågbiljett

I början av december kontaktades han igen med ett erbjudande om att redan följande tisdag börja arbeta som kockbiträde.

– Jag ringde min rumskamrat i Uppsala och frågade om det var okej att jag flyttade ut direkt. Sedan packade jag mina grejer och köpte en tågbiljett till Skellefteå. I Skellefteå möttes jag av medarbetare från Relocateprogrammet som välkomnade mig och gav mig stöd med praktiska saker, berättar Salim Khory.

"Har ett stort engagemang"

Som kockbiträde arbetar han i flera kommunala kök och han trivs med jobbet och medarbetarna.

– Min svenska är inte perfekt, men mina kollegor är tålmodiga, glada och väldigt hjälpsamma så det funkar jättebra, säger Salim Khory som får beröm av Daniel Hällgren, enhetschef vid måltidsenheten.

– Salim visade snabbt att han har stora kunskaper i köket och han har ett otroligt engagemang, säger Daniel.

Tips hur du kan söka jobb

Praktik varvas med teori

Salim Khory genomgår en validering för att bli kock. Valideringen tar upp till åtta veckor, beroende på den anställdas tidigare kunskaper, och den praktiska delen görs i de kommunala köken med en kock som handledare. I valideringen ingår även en webbutbildning. Både praktik och teori görs på ordinarie arbetstid.

– Vi tog fram den här utbildningen eftersom det råder brist på kockar över hela landet och vi har haft svårt att rekrytera personal till våra kök, berättar Daniel Hällgren, som är positiv till tjänsterna som programmet Relocate erbjuder.

Stöttar med praktiska saker

– Relocate hittar människor med rätt kompetens och stöttar deltagarna som kommer hit med praktiska saker vid sidan av arbetet. De får till exempel lära sig mer om Skellefteå som plats att leva, jobba och bo på samt hjälp med att hitta nätverk, aktiviteter och sociala sammanhang, säger Daniel Hällgren.

Vill du veta mer om olika yrken?

Med Abetsförmedlingens digitala tjänst Hitta yrken kan du kolla upp om ett yrke passar dig, utbildningsvägar, löner och jopbbmöjligheter.

Hitta yrken


Ersättning för resekostnader

När du ska på anställningsintervju på annan ort kan du ansöka om bidrag för rese- och boendekostnader.

Bidrag för resekostnader vid anställningsintervju