”Ingen dag är den andra lik”
Skapa ordning vid demonstrationer, leta efter försvunna personer, eskortera kungligheter. För polisryttaren Kajsa Jansdotter är ingen dag den andra lik.
– Man måste älska kaoset för att trivas, säger hon.
Polisens uppgift är att skapa trygghet och ordning samt bekämpa brottslighet. Det är även Kajsa Jansdotters uppdrag, men hon gör det till häst och inte sittande i en polisbil.
– Jag jobbar som en vanlig polis, berättar 31-åriga Kajsa som har titeln polisassistent.
En av 20 polisryttare
Sedan sex år tillbaka arbetar hon vid Polisrytteriet i Stockholm som en av 20 polisryttare.
– Det är jätteroligt! När jag sökte till Polishögskolan var målet att jobba här, berättar Kajsa när vi ses på kontoret beläget ovanpå det anrika stallet på Gärdet.
En vanlig arbetsdag kan bestå både av att träna hästar och att patrullera på stan eller i ett utsatt område där det till exempel har varit en skjutning. Hon uppskattar variationerna i jobbet.
– Ingen dag är den andra lik. Man kanske har planerat A men det blir ibland ändringar och vi får aktivera plan B i stället.
Polisryttaren Kajsa berättar om sitt jobb
Hur skiljer sig jobbet som polisryttare från jobbet som vanlig polis? Möt Kajsa Jansdotter.
Är trygghetsskapande
Det kan handla om att åka ut till ett villaområde som haft många inbrott, ett skogsparti där det skett överfall eller att söka efter en försvunnen person.
– Ibland får vi uppdrag i övriga landet, vi åker på både Almedalsveckan och bilträffen Västerås Summer Meet varje år. Vi är trygghetsskapande och gör skillnad, säger Kajsa och berättar att hästarna ofta fungerar som en isbrytare bland människor.
Fick åka på mordfall efter två veckor
Att hon skulle bli polis visste hon tidigt. Båda hennes föräldrar är poliser och hon tyckte att de verkade ha ett intressant och spännande jobb. Eftersom hon ridit och haft egen häst sedan barnsben var siktet inställt på att bli polisryttare. Direkt efter Polishögskolan jobbade hon i två år som vanlig polis i Sala.
– Det var både roligt och utvecklande att jobba på en mindre ort. Efter bara två veckor som färdig polis fick jag och en kollega åka ut själva på ett mordfall. I det här jobbet träffar man på människor som är på olika platser i livet, vissa av dem på livets botten, berättar Kajsa.
Har utrustning som väger 12 kilo
Ett stenkast från arbetsplatsen ligger Livgardets Kavallerikasern K1 där Kajsa gjorde lumpen som beriden insatssoldat innan hon sökte till Polishögskolan.
– Där väcktes intresset för att bli polisryttare på riktigt. Lumpen var det roligaste jag gjort och något jag verkligen vill rekommendera. Man lär sig mycket om sig själv vilket är bra när man söker jobb.
Vilka egenskaper behövs för att bli polis?
– Att man är engagerad, tar ansvar, värnar allas lika värde, är flexibel och kan samarbeta. Dessutom behöver man ha bra grundkondition. Utrustningen vi har på oss väger cirka 12 kilo – du måste orka springa och jaga efter tjuvar med den på.
Fakta: Polis
Karaktärsdrag: Förmåga att ta ansvar, psykisk stabilitet, kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga, organisationsförmåga.
Så blir du polis: Yrket kräver eftergymnasial utbildning på 2,5 år.
Mer information om polisyrket och utbildningar hittar du här.