Oskar fann drömjobbet med hjälp av Arbetsförmedlingen

Publicerad: 2022-10-26

Oskar Palmgren som är blind var arbetslös en tid efter sin examen i datavetenskap. På grund av sin funktionsnedsättning kunde han få stöd av Arbetsförmedlingen. Nu jobbar han på it-konsultbolaget HiQ. Uppdrag: programmera truckar.

Oskar Palmgren som är blind programmerar mjukvara till olika fordon.

Oskar Palmgren som är blind programmerar mjukvara till olika fordon.

Det ser ut ungefär som man förväntar sig på ett it-kontor hos HiQ i Linköping. Flipperspel, färggrann graffiti på väggarna, ett barkafé med angränsande glasade mötesrum.

– Det är lite som en ungdomsgård, man får gärna hänga kvar efter jobbet, säger Patrik Olsson konsultchef på företaget.

Avancerad kod

Och stanna kvar gör medarbetarna på företaget ibland med olika tema-kvällar. Oskar avslöjar att ölbryggar-kvällarna gjort att han blivit kvar på jobbet riktigt sent några gånger.

Men på HiQ handlar det såklart inte bara om att ha det trevligt. Oskar programmerar avancerad kod och är en uppskattad medarbetare sedan ett år tillbaka. Och han gör det han gillar mest när han och teamet arbetar fram mjukvaran för huvuddatorn på gaffeltruckar.

– Det är spännande när kodandet gör att det händer saker i den fysiska världen, när gaffeln rör sig på trucken vet man att man har gjort rätt, säger Oskar.

Oskar har hållit på med datorer sedan barnsben och är förtjust i problemlösandet. Nu när teamet är klara med truckarna väntar nästa projekt. Det kan handla om att skapa mjukvara till självkörande gruvmaskiner.

– Det finns mycket spännande att jobba med här, säger han.

Arbetslös ett tag

Oskar var arbetslös en tid efter sin utbildning i datavetenskap vid Mälardalens högskola. På grund av sin funktionsnedsättning fick han stöd av Arbetsförmedlingen. Diana Dahlgren som är Sius-resurs, en särskild stödperson och Oskar kunde tillsammans ta fram vilka jobb som kunde vara bra att söka. Diana Dahlgren kontaktade HiQ och olika arbetsgivare för att berätta om Oskar.

– När man ringer och säger att man har en person med nedsatt syn eller hörsel kan de ibland säga, vad ska en sådan person göra här? Fast då har de kanske inte träffat någon med nedsatt syn tidigare. Om de möter personen och vet vad vi kan hjälpa till med så är steget mindre, säger hon.

Diana Dahlgren, Oskar Palmgren och Patrik Olsson.

Diana Dahlgren, Oskar Palmgren och Patrik Olsson.

Oskar tyckte det var till stor hjälp att Diana kunde kontakta olika arbetsgivare som passade hans utbildning.

– Det är inte så lätt för mig att förklara allting varje gång jag ringer upp arbetsgivare, det är bra med en person som kan berätta om hur det kan fungera i praktiken, säger han.

Rätt kompetens

På HiQ som hade en pågående rekryteringsprocess när de blev kontaktade av Arbetsförmedlingen fick Patrik Olsson upp ögonen för Oskar.

– Oskar fick genomgå samma process som alla andra vi anställer här och han tickar alla våra boxar. Vi fick en bra kemi, säger Patrik Olsson som är mycket glad över sin medarbetare:

– Vi rekryterar inte en blind person, vi har kunnat rekrytera en kollega som har den kompetens vi behöver och mycket mer än så, säger han.

Läser punktskrift

Diana Dahlgren har varit ett stöd för både Oskar och arbetsgivaren under processen och gör emellanåt uppföljningar på Oskars jobb. HiQ får lönebidrag – en ersättning för lönekostnader. Några större anpassningar i själva arbetsmiljön har inte behövts mer än en punktdisplay vid datorn han använder.

– Den måste jag ha för att jobba. Den läser upp i punktskrift så att jag känner genom fingertopparna vad som står på skärmen, säger Oskar.

Med en bra utbildning, stöd från Arbetsförmedlingen och en bra arbetsgivare har Oskar hittat sin plats jobbdjungeln.

– Att ha ett jobb jag gillar känns jätteviktigt för mig, säger han.

Stöd när du har en funktionsnedsättning

Har du en funktionsnedsättning, diagnos, sjukdom eller någon svårighet? Då kan du ha rätt till stöd från oss när du söker jobb, förbereder dig för arbetslivet och är på jobbet.

Funktionsnedsättning och ohälsa