Nio smarta tips inför jobbintervjun

Publicerad: 2022-10-26

Är du kallad till jobbintervju? Oavsett om det är första gången eller du har varit i den situationen tidigare kan det kännas nervöst inför en intervju. Här är nio tips att tänka på för att öka chanserna att jobbet blir ditt!

Research

Att du skaffar dig kunskaper på förhand gör att du kan ställa bra frågor och visar att du är intresserad av jobbet. Börja med att läsa in dig på den aktuella jobbannonsen och vad som efterfrågas när det gäller kunskap och personliga egenskaper. På så sätt kan du få en känsla för vilka frågor som kommer att ställas under intervjun. Kolla in företagets hemsida, pressmeddelanden, nyhetsbrev och annat för att få en bild av hur det är att jobba där och vad du skulle kunna tillföra till verksamheten.

Frågor du kan ställa på intervjun

Öva på vad du ska säga

Intervjun är en chans för dig att ta reda på mer om tjänsten och visa rekryteraren varför du är rätt person för den. Ett tips är att först ta reda på hur intervjun kommer att gå till. Blir det med en rekryterare, eller med en chef och kanske två medarbetare, eller blir det gruppintervju? Förbered sen frågor som du vill ställa till rekryteraren, och förbered dig på de frågor som rekryteraren kan komma att ställa till dig. Ofta berör frågorna dina styrkor, förbättringsområden och varför just du skulle passa för tjänsten Vi har samlat vanliga intervjufrågor – ta en titt och förbered svar för att öka dina chanser att göra en bra intervju.

Vanligaste intervjufrågorna och hur du kan svara

Ha konkreta exempel

Förbered dig för intervjun genom att i förhand tänka ut olika situationer då du använt dig av de personliga egenskaper eller kompetenser som finns i jobbannonsen. Saknar du bra exempel? Tänk då på att det är bättre med något än inget alls. Saknar du erfarenhet från arbetslivet kan du kanske ta ett exempel från ett grupparbete i skolan eller från föreningslivet?

Lyft fram dina starka sidor

För att kunna framställa dig själv så positivt som möjligt är det viktigt att du känner till dina starka sidor och kan presentera dem på ett säkert och övertygande sätt. Intervjun är din möjlighet att "sälja in" dig själv, så se till att förbereda konkreta exempel på vad det är som gör dig speciell och varför just du skulle passa så bra på jobbet du söker. Men det är viktigt att du känner dig grundad och kan stå för det du säger.

Videointervju – ha koll på tekniken

Kanske vill arbetsgivaren träffa dig i en videointervju. Många av tipsen som gäller för en vanlig jobbintervju är användbara men det finns några saker som kan vara bra att tänka på om ni ska mötas via skärmar. Se till att hitta en tyst plats med neutral bakgrund som inte är stökig. Kolla att du har laddat ned rätt program du behöver och att internetanslutningen fungerar bra. Testa att webbkameran, mikrofonen och högtalaren funkar innan intervjun. Om möjligt, gör ett testsamtal till en kompis.

Webbinarium: Digital intervju - så fixar du tekniken

Visa vem du är

Att komma i god tid till intervjun är såklart viktigt för att den som rekryterar ska se att du är seriös och verkligen vill ha jobbet. Var artig och bemöt de personer du stöter på vid platsen där intervjun ska äga rum med respekt och nyfikenhet. Att du blir omtyckt och gör avtryck bland dem du möter kan vara ett bra sätt att plocka poäng utöver meriterna du har i ditt cv.

Prata inte illa om andra

Även om tidigare arbetsgivare, chefer, lärare eller utbildningar inte alltid har varit toppen, så se upp med att prata för negativt om dem. Det är lite av en oskriven regel att du ska undvika att prata om hur dåligt det var på andra ställen. Den som intervjuar dig är mer intresserad av en person som lyfter fram sina positiva sidor än en som pekar ut fel hos andra.

Det är ok att vara nervös

Nästan alla som går på en arbetsintervju är nervösa. Genom att vara ärlig med att du är nervös visar du på självinsikt och ärlighet. Om du känner dig ofokuserad eller stressad och har svårt att förstå intervjufrågan är det helt i sin ordning att be den som intervjuar att förtydliga vad de menar. Skulle du glömma bort vad du vad du ville säga kan du fråga om det är okej att ni återkommer till den frågan senare under intervjun.

Be om konstruktiv feedback

Ett sätt att öka dina chanser inför framtida intervjuer hos andra företag, eller uppföljningsintervjuer hos samma arbetsgivare, är att fråga den som rekryterar efter konstruktiv feedback. Du kan till exempel fråga om det finns något du kan förbättra eller bli tydligare med i din kontakt med dem, eller om det var något du skulle förklara mer utförligt.