Folkhögskolan gav Tommie motivation att studera

Publicerad: 2022-09-23

Utan utbildning, utan jobb såg tillvaron mörk ut för Tommie Ek. Men när han gav studierna en ny chans på en folkhögskola vände livet. Idag är hans mål att utbilda sig till behandlingsassistent.

Tommie återvände till studier tack vare studiemotiverande utbildningen på Åsa Folkhögskola.

Gymnasieutbildning ökar dina jobbchanser drastiskt. Tommie Eks väg till gymnasiestudier är allt annat än spikrak. Tiden i grundskolan gav aldrig så mycket kunskapsmässigt.

– Jag var klassens clown, jag ville mest bara synas och höras. När det var matte, engelska och svenska tappade jag lätt intresset och kunde inte sitta still, säger han.

Trött på skolan

Tommie var skoltrött och ointresserad under hela grundskolan och han saknade behörighet att plugga vidare när han gick ut nian. Och tillvaron de första åren efter skolgången blev inte heller bra.

– Efter skolan stod mitt liv still, jag bodde hos min mamma i Sala och det var inget bra liv då.

Så kan du hitta en utbildning som passar dig

Det var först när Tommie efter en tid blev pappa som han förstod att han behövde ta tag i sitt liv. Tommie hoppade på en behandling för att bli av med ett beroende han hade. I samma veva berättade en vän om en studiemotiverande utbildning på Åsa folkhögskola, utanför Katrineholm. Tommie fick inspiration att återvända till skolbänken.

– Jag ville komma någon vart för dagens samhälle med jobb kräver så mycket. Men jag hade inte fullständiga grundskolebetyg. Att plugga upp mig igen kändes som ett vettigt sätt att fördriva tiden, säger han.

Studiemotiverande utbildning

Sagt och gjort började han på den studiemotiverande utbildningen på Åsa Folkhögskola, en sorts mjukstart in i studier.

– Det är inte så krävande, det är knappt några uppgifter men du ska visa att du kan komma till skolan och vara närvarande för närvaron är a och o. Lärarna vill kolla lite hur man ligger till.

Tommie hade hamnat rätt och fortsatte till allmän linje på folkhögskolan. Skillnaderna mellan den ordinarie skolgången och nu beskriver han som natt och dag.

– I grundskolan skrev läraren upp saker på tavlan, gav en förklaring sen var det bra och så skulle man kunna det där. Här är det inte så uppstyrt, man får arbeta i sin egen takt och lärarna har tid att sitta och lyssna på en. Behöver man mer hjälp går de igenom en gång till.

Utvecklades som människa

När vi träffar Tommie är han inne på fjärde och sista året på Åsa Folkhögskola och har via allmän linje läst upp sina grundskolebetyg och även skaffat gymnasiebehörighet. Men han har inte bara samlat på sig behörighet för fortsatta studier. Atmosfären på folkhögskolan har hjälpt honom att växa på flera sätt.

– Jag har utvecklats som människa, har tålamod och allt det där, visst jag är fortfarande klassens clown. Men samtidigt kan jag vara mig själv här utan att det spårar ur.

Även om han snart är klar på Folkhögskolan vet han precis vartåt han ska härnäst.

– Mitt mål är att bli behandlingsassistent eller behandlingspedagog så att jag kan hjälpa ungdomar och vuxna som har varit i samma situation som jag, säger Tommie.

Så kan du börja studera