Studiebesöket ledde Johanna till en arbetsmarknadsutbildning

Publicerad: 2022-05-18

Johanna fick upp ögonen för arbetsmarknadsutbildningar genom Arbetsförmedlingens nyhetsbrev till arbetssökande. Idag utbildar hon sig inom industriteknik och stormtrivs.

Johanna Tillberg

Johanna Tillberg kontaktade sin utbildningssamordnare i Mjölby för att få reda på mer om arbetsmarknadsutbildningar. Hon fick då tipset att gå på ett digitalt studiebesök som handlade om industriteknik, för att se om det var något för henne.

– Jag har aldrig tidigare gått på studiebesök, men hade någorlunda koll på hur det skulle vara. Inför studiebesöket hade jag inga stora förväntningar, men jag blev positivt överraskad.

Bestämde sig efter studiebesöket

Under studiebesöket fick Johanna information om bland annat innehåll i utbildningen samt olika typer av ersättning, stöd och resurser. För henne var det extra viktigt att få svar på detta, eftersom hon har en funktionsvariation och saknar a-kassa.

Efter studiebesöket var valet självklart, hon ville utbilda sig inom industri till CNC-operatör. Det innebär att man arbetar med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast.

Utbildningssamordnaren hjälpte henne i kontakten med Arbetsförmedlingen, som i sin tur ordnade så att Johanna kunde börja utbildningen och få det stöd och de resurser som hon behöver.

Tips till andra som är intresserade

Inom några månader är Johanna färdig CNC-operatör och till andra som är intresserade av att gå en arbetsmarknadsutbildning har hon några tips.

– Var öppen för nytt och ha ett driv. Det var slumpen som gjorde att jag fick upp ögonen för industriutbildningen. Jag hade aldrig tidigare haft en tanke att studera inom industri och trots svårigheter så är jag snart klar med min utbildning, avslutar Johanna.

För att hitta olika studiebesök kan du använda vår tjänst ”Hitta studiebesök” här på arbetsformedlingen.se. Där finns information om var och när studiebesöket äger rum och hur du ska anmäla dig.

Hitta studiebesök