Frida utbildade sig ut ur arbetslöshet
När pandemin kom förlorade Frida Öström sitt jobb som marknadschef på ett av Luleås största gym. Efter att ha gått en arbetsmarknadsutbildning arbetar hon idag som målare.
Frida har alltid varit en driven och utåtriktad person som tar tag i saker. Så när hon i början av 2020 blev arbetslös över en natt hade hon siktet inställt på att snabbt hitta ett nytt arbete.
– Jag ville ha ett jobb som ger mig energi. Under sommaren fick jag möjlighet att fundera och det var då jag sa till min sambo att jag ska bli målare, berättar Frida.
Redan under första samtalet med Arbetsförmedlingen hade hon en klar målbild framför sig. Hon hade googlat målarutbildningar och hittat en arbetsmarknadsutbildning i Övertorneå som hon ville gå.
– Jag var inte intresserad av att vara arbetslös och frågade om det var möjligt för mig att få gå den här utbildningen.
Tre dagar efter samtalet med Arbetsförmedlingen anmälde sig Frida till ett studiebesök och kort därefter flyttade hon från Luleå till Övertorneå för att börja sin utbildning.
– Jag var riktigt motiverad! Utbildningen var väldigt bra utformad och det märktes att lärarna lade ner sin själ och sitt hjärta i undervisningen
Fick jobb efter praktik
Under utbildningen fick hon möjlighet att praktisera hos ett måleriföretag i två omgångar.
– Jag tänkte att det var bra att göra praktik på en stor firma, där jag får möjlighet att arbeta tillsammans med målare som har olika lång erfarenhet. När jag var klar med praktiken sa jag till min handledare att jag ville jobba där.
Några veckor efter praktiken blev Frida erbjuden en heltidstjänst som lärling på företaget. Hon trivs idag väldigt bra på sitt nya jobb och uppskattar variationen i yrket.
– Jag gör allt som en målare gör; spacklar, slipar, målar, tapetserar och lackar. Som målare är din arbetsplats aldrig densamma och den ena dagen är inte den andra lik.
Flera kvinnor behövs
Jörgen Pikkarainen, Fridas närmaste chef på Lundquist Måleri, är imponerad över hennes resa så här långt.
– Frida visar framfötterna; hon vågar fråga och tar ansvar för sina arbetsuppgifter. Hon är duktig och tar nya kliv för varje dag som går.
Han berättar att kvinnorna på företaget bidrar till ett förbättrat arbetsklimat, att de är noggranna och släpper inte jobbet förrän det är färdigt.
– Det händer mycket inom måleribranschen i Luleå och vi har behov av att anställa fler. Vi har idag sju kvinnliga medarbetare men skulle behöva fler för att öka jämställdheten.
Hitta arbetsmarknadsutbildning
Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar
Allt du behöver veta om olika yrken - skriv yrket i sökrutan