Nyfiken på arbetsmarknadsutbildning? Gå på ett studiebesök!

Publicerad: 2022-04-28

Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och vill veta om en arbetsmarknadsutbildning eller ett yrke passar just dig? Då kan du gå på ett studiebesök. Det finns både digitala studiebesök och studiebesök som utförs i lokalerna hos utbildningsanordnaren.

Personer som sitter i klassrum

För att hitta olika studiebesök kan du använda vår tjänst ”Hitta studiebesök” här på arbetsformedlingen.se. Där finns information om var och när studiebesöket äger rum och hur du ska anmäla dig.

Hitta studiebesök

Studiebesöken anordnas av utbildningsanordnare som arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen. På studiebesöket kan utbildningsanordnare till exempel informera om hur det är att arbeta inom ett visst yrke, vilka egenskaper som är bra att ha för det aktuella yrket och vad utbildningen innehåller. De kan också gå igenom hur test- och kartläggningsveckorna fungerar, det vill säga då man ser om du har rätt förutsättningar att gå utbildningen och arbeta i yrket.

Det finns också en representant från Arbetsförmedlingen med på studiebesöket, som bland annat berättar vad som krävs för att gå en arbetsmarknadsutbildning och hur du söker ett jobb. Hen berättar också om när du kan ansöka om ersättning, när du får pengarna utbetalda, hur du ska göra om du är sjuk eller behöver vara hemma för vård av sjukt barn under tiden du går en utbildning.

Påminner om "öppet hus"

En av alla utbildningsanordnare finns i Halland och anordnar arbetsmarknadsutbildningar inom området transport. Enhetschefen där är noga med att poängtera att ett studiebesök är som ett ”öppet hus”.

–För att gå på ett studiebesök räcker det att man är nyfiken på själva studiebesöket eller yrket. Man behöver inte alls ha bestämt sig för att man vill fortsätta med själva utbildningen och det går bra att gå på flera studiebesök om en och samma utbildning, säger hon.

Du behöver inte förbereda dig

Ett studiebesök brukar hålla på 45 minuter till en timme och du får samma information oavsett om studiebesöket är digitalt eller fysiskt. Du får också möjlighet att ställa frågor.

Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt inför studiebesöket, men ett tips från utbildningsanordnaren i Halland är att i förväg ladda ner den app som ska användas vid digitala studiebesök, till exempel Teams eller Skype, och se till att den fungerar.