Validering gav Hamida jobb som elektriker

Publicerad: 2022-02-03

Hamida fick möjlighet att validera sina yrkeskunskaper från hemlandet. Därmed öppnades dörren till en anställning som elektriker.

Hamida under ett arbetspass som elektriker, ett yrke hon fick efter att ha validerat sina kunskaper.

Hamida fick sin yrkeskompetens validerad och nu jobbar hon som elektriker.

Elektriker tillhör yrkena där det råder stor brist på arbetskraft. Men själv hade Hamida inga tankar på att arbeta som elektriker när hon skrev in sig som arbetssökande. Det var arbetsförmedlaren Anneli Holmberg som efter kartläggningen av Hamidas bakgrund såg den möjligheten.

Hamida hade studerat elektroteknik i sitt hemland Algeriet och undervisat i ellära men aldrig arbetat som elektriker. Några betyg hade hon inte med sig till Sverige och för att få papper på sin kompetens anvisades hon till validering, som är ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Så gör du för att validera din kompetens

– I valideringen får man svar på vilken kompetens en person har. Ibland kan man matchas mot jobb direkt, ibland kanske det behövs en hel utbildning eller så räcker det med kompletterande studier, berättar Anneli Holmberg som hjälpt många nyanlända att få jobb genom validering.

Så blev Tomas validerad kock

En validering kan ta allt ifrån några dagar upp till några veckor. För Hamida pågick valideringen i fem dagar och bestod av teoretiska och praktiska prov hos företaget Teknikutbildarna. Det visade sig att Hamida saknade 200 poäng av totalt 1500 för att få kompetens som elektriker. Hon erbjöds att läsa in de delar som fattades hos Teknikutbildarna och samtidigt såg Anneli Holmberg till att hon fick en praktikplats hos företaget Jason Montage.

– Jag fick jobb hos dem innan jag var klar med utbildningen. Wow, det kändes så skönt. Jobbet är så roligt och jag lär mig språket bättre dag för dag, berättar Hamida med ett leende.

Hamida fick sitt certifikat av Elbranschens centrala yrkesnämnd, ECY. Patrik Jason, som är hennes handledare på Jason Montage, är glad att de kunnat anställa henne.

– Det är svårt att få tag i duktigt folk. Dessutom kändes det bra att få ge Hamida en chans, säger han.

Så här fungerar validering