Arbetsmarknadsutbildning vägen tillbaka till bageriet

Publicerad: 2021-11-30

Förra sommaren totalförstördes Polarbröds bageri i Älvsbyn i en brand och nästan två hundra anställda förlorade sina jobb.
Tack vare stor beslutsamhet hos ägare och ett starkt engagemang hos medarbetare så bakas det nu åter i byn.
– Jag blev arbetslös men en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen blev vägen tillbaka, säger Frida Edström.

Bagaren Frida Edström i Polarbröds bageri i Älvsbyn.

Precis som för många andra Älvsbybor så var Polarbröds bageri Frida Edströms ingång till arbetslivet. Hon är uppvuxen med jobb på Polarbröd till och från ända sedan 16-årsåldern. De senaste sju åren har hon jobbat heltid där och var i tjänst natten då det brann:

Allt gick så fort. Vi märkte att det började ryka och sen gick brandlarmet igång och alla utrymde lokalerna. Jag bor nära bageriet så under natten kunde jag sitta vid köksfönstret och se hur elden slukade min arbetsplats. Det var fruktansvärt.

Fick hjälp av systerbageriet

Då Polarbröd inte längre kunde bedriva någon verksamhet i Älvsbyn flyttades viss produktion till Polarbröds systerbageri i Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Det möjliggjorde fortsatt jobb för några av de anställda som veckopendlade dit. Men för de allra flesta i personalen blev konsekvensen av olyckan uppsägning.

– Det kändes tungt, i huvudet började tankarna snurra om vad man skulle ta sig till nu, om det skulle det gå att hitta ett nytt jobb, säger Frida Edström.

Planerade för automatisering

Men redan några veckor efter branden började Polarbröds platschef Lilian Nilsson tillsammans med företagets HR-avdelning att planera för återstarten av verksamheten och hur driften skulle utvecklas och moderniseras. Att det nya bageriet i hög grad skulle automatiseras var helt klart. Då krävdes en delvis ny kompetens hos personalen.

Lilian Nilsson, platschef på Polarbröd i Älvsbyn.

Arbetsförmedlingen var väldigt snabb med att kontakta oss efter branden och erbjuda stöd. Tillsammans med oss och utbildningsanordnaren Utbildning Nord skräddarsydde de en arbetsmarknadsutbildning - Framtidens bageriarbete - där en stor del av innehållet handlade om ny teknik och automation, säger Lilian Nilsson.

Läste styr- och reglerteknik

Frida Edström var en av 17 uppsagda från Polarbröd som genomförde utbildningen som startade i januari och avslutades i oktober.

– Utbildningen var väldigt bra. Vi läste ämnen som ellära, styr- och reglerteknik, hållbarhet och livsmedelskunskap. Roligast tyckte jag det var att rita upp kopplingsscheman i datorn och sedan koppla upp det på riktigt, säger hon.

Rekordsnabb byggprocess

Efter en rekordsnabb återuppbyggnad stod den första delen av Polarbröds nya bageri i Älvsbyn klart i oktober i år. Samtidigt pågick rekryteringen av personal, vilket i praktiken inneburit återanställning av flera av dem som blev uppsagda. Frida Edström är en av dem som anställts på nytt.

– Det var en speciell känsla när första kakan kom ut i nya bageriet. Allt är ju automatiserat nu så jag är glad att jag fick gå utbildningen och bredda min kompetens. Yrket förändras, det är ingen här som blandar mjöl längre. Det sköter maskinerna och robotarna. Nu handlar det mer om att programmera och övervaka dem.

Personalen säkrar kvaliteten

Men Frida vill inte ge robotarna äran för hur brödet smakar.

– Strävan att göra en så bra produkt som möjligt finns ju alltid och det är i slutändan vi i personalen som ser till att allt smakar och ser ut som det ska, säger hon.

Lilian Nilsson tänker tillbaka på tiden sedan branden och är glad och tacksam över allt engagemang och all värme som följt Polarbröd under resans gång.

– Mycket positivt har fötts ur det hemska och tragiska, vi har ett nytt bageri, uppsagda har fått jobben åter, en styrka och samhörighet finns i företaget och på bygden. Vi fixade det här tillsammans, säger hon.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken yrkesområden nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Yrkesområden

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök