Utbildningen tog Hanna till ett jobb som murare

Publicerad: 2025-01-09

Arbetsmarknadsutbildningen till murare ändrade Hannas läge från ett jobb som hon inte kunde ha kvar till att jobba med något som passade henne perfekt. Nu tillbringar hon arbetsdagarna i gamla hus på Öland.

Hanna utbildade sig till murare genom att gå en arbetsmarknadsutbildning och fick ett jobb hon stortrivs med.

Hanna utbildade sig till murare genom att gå en arbetsmarknadsutbildning och fick ett jobb hon stortrivs med.

När hälsan satte stopp för Hannas karriär som fritidsledare blev hon blev arbetslös och behövde hitta ett yrke som fungerade. Vägen dit var en arbetsmarknadsutbildning. Efter att ha lämnat skolans värld jobbade hon tillfälligt hos ett företag som murar eldstäder i lera. Långsamt började en tanke växa fram, det här var kanske något hon kunde lära sig på riktigt, utbilda sig till. På Arbetsförmedlingens hemsida hittade Hanna det hon sökte; en byggutbildning med inriktningen murare. Efter att ha blivit beviljad att gå den var det bara att ge järnet.

– Det var inte den lättaste utbildningen och visst var det lite läskigt att sätta sig på skolbänken igen. Men jag är envis och tycker om att lära mig saker, så jag bestämde mig för att klara av den. Det var både kul och tufft, säger Hanna.

Utbildning på arbetsplats

Under utbildningen fick hon prova på många olika moment som till exempel konstruktion, hur man kan mura på olika sätt samt olika putsmetoder. Hon fick också kunskap om olika material samt säkerhet.

– Säkerhet är oerhört viktigt säger Hanna. Inte minst med tanke på att jag ofta arbetar på höga höjder med skorstenar.

En del av en arbetsmarknadsutbildning genomförs på en arbetsplats. Man är där för att lära, inte för att jobba.

– Det var lyxigt att få lära sig yrket av människor som verkligen kan det, att vara på en arbetsplats och prova på. Under den här tiden kunde jag göra fel, få instruktioner och göra om och dessutom fick jag betalt under tiden. Vilken möjlighet!

Jobbar med byggnadsvård

Idag arbetar Hanna på byggföretaget Fabrilis med fokus på byggnadsvård. Arbetsplatsen är ofta gamla hus, nästan uteslutande på Öland. Uppgifterna varierar, det kan handla om att lerputsa väggar, bygga en skorsten eller putsa en murstock. Det är fullt upp hela tiden; arbetet ska planeras, murbruk ska blandas och virke ska bäras. Ibland kan det bli tungt. Då har de pirror, skottkärror samt enklare lyftanordningar till sin hjälp.

– Det gäller att inte ta för mycket murbruk i hinkarna, förklarar Hanna. Och det är bra att vara fler. När vi ska få upp material till en skorsten bildar vi ett led och skickar materialet mellan oss.

Hanna tycker att det bästa med jobbet är att få se så många gamla hus.

– Ibland känner jag mig nästan som en arkeolog när jag försöker ta reda på vad som ska göras; hur har den här sprickan uppkommit, varför är det fukt på den här väggen?

Socialt och kreativt jobb

Hon tycker också det roligt att få träffa många människor, få vara kreativ och tänka ut saker.

– Jag trivs bäst när det händer saker, när jag får arbeta på olika platser och jobba med kroppen.

När det gäller själva hantverket är det att arbeta med skorstenar som hon gillar mest. Lite otippat med tanke på att hon tidigare var höjdrädd.

Hanna är tacksam för att ha fått möjlighet att utbilda sig till ett yrke som fungerar för henne och som hon trivs med. Hon menar att en arbetsmarknadsutbildning är en fantastiskt bra chans att få ett jobb.

– Det gäller att inte se några hinder, utan möjligheter. Och prova. Man har inget att förlora.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Via länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Hitta arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök