10 yrken som bryter långtidsarbetslöshet
Undersköterskor, städare, restaurang- och köksbiträden är några av de 10 vanligaste yrkena som bryter långtidsarbetslöshet. Men utbildning är också viktigt, visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.
– Dina erfarenheter kan behöva fräschas upp igen eller att du hittar en ny bana, säger jobbsökarexperten Charlotte Lindman.
Att sakna ett jobb under längre tid är tyvärr något alltför många kan känna igen sig i. Idag rör det sig om 184 000 personer som varit inskrivna som arbetssökande i ett år eller mer.
– Långtidsarbetslöshet är ett växande problem på arbetsmarknaden och det har förstärkts under pandemin, säger Henrik Bengtsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen som tagit fram rapporten.
Vägarna till jobb
Charlotte Lindman menar att ju längre tiden går som arbetslös desto svårare blir det att plocka upp sina färdigheter och kunskaper igen.
– Det finns så stora vinster med att komma vidare till ett nytt jobb både personligen och ekonomiskt. Nummer ett för många är ändå att få en lön och att komma tillbaka till ett socialt sammanhang.
Vilka vägar finns leder då till jobb, kan man undra? Den nya rapporten visar vilka yrken de som har varit arbetslösa en längre tid har gått vidare till när det väl har klivit in på arbetsmarknaden igen. Till exempel undersköterska, städare, vårdbiträden, övriga servicearbetare samt personliga assistenter.
– Men det är svårt att på individnivå ge några råd om att vissa yrken ska passa vissa grupper av långtidsarbetslösa. Det är väldigt individuellt, säger Henrik Bengtsson.
Är du nyfiken på om något av yrkena kan du direkt i listan klicka dig vidare för att få svar på dina frågor om jobbet som intresserar just dig.
10 yrken som bryter långtidsarbetslöshet
Studier viktiga
Samtidigt framgår det också tydligt i rapporten att utbildningsnivå är nyckeln vidare till även de här jobben. Av dem som har fått ett arbete hade ungefär 85 procent minst en gymnasial utbildning i sitt cv.
– Chansen att få jobb ökar markant om du har en gymnasieutbildning. Och rent generellt är studier jättebra då kommer möjligheterna på arbetsmarknaden att vidgas betydligt, säger Henrik Bengtsson.
En stor andel av dem som har varit arbetslösa länge saknar gymnasieutbildning. Och har ännu svårare att få jobb.
– Har du gått klart gymnasiet kanske en utbildning på yrkeshögskolan är vägen du ska gå. Eller så kanske ska du plugga upp gymnasiet under tiden du söker jobb, säger Charlotte Lindman.
Charlottes fyra jobbsökartips
- Ha ett öppet sinne och utbildning öppnar nya möjligheter. Ta reda på mer om olika utbildningsformer.
- Ha en tydlig plan på vad du ska göra för att få ett jobb. Håll fokus på målet och sök de jobb du kan få. Söka andra jobb längre bort än din hemort. Motivation kan vara att du lättare går vidare mot nästa jobb när du redan har ett jobb.
- Det är viktigt att aldrig stanna upp eller att tappa fart. Vi är vanemänniskor och fastnar gärna i gamla mönster. Se arbetssökandet som ”ett jobb” och skapa nya rutiner som har med jobbsökandet att göra. Men kom ihåg att lägga in tid för återhämtning så orken inte tryter.
- Se över dina ansökningshandlingar, kan du tänka nytt där? Kolla olika tips om hur du skriver och vad som ska vara med.